Dupa revolutia industriala, planeta a inceput sa fie afectata de o problema mult mai grava decat suprapopularea, dezastrele naturale sau chiar terorismul. Este vorba de poluarea mediului inconjurator, care a avut efecte uneori ireversibile.
Din punct de vedere tehnic, poluarea poate fi definita prin contaminarea mediului inconjurator cu substante daunatoare, ce afecteaza toate organismele vii, inclusiv fiintele umate. In ultimele trei secole si in special in secolul XX, planeta a avut mult de suferit datorita contaminarii si distrugerii mediului. Suprapopularea, cresterea cererii si ofertei de bunuri, exploatarea resurselor naturale, progresul tehnologic, lipsa solutiilor ecologice sunt doar cateva dintre cauzele problemei globale a poluarii. Problema s-a agravat si a ajuns la un stagiu incat eradicarea ei totala a devenit imposibila. In momentul de fata putem doar reduce efectele sale prin luarea de masuri in acest sens.
Mediul inconjurator are patru componente de baza: atmosfera – stratul de gaze ce inconjoara Pamantul; hidrosfera – totalitatea apelor in stare lichida sau solida de pe suprafata Pamantului; litosfera – invelisul extern, partea solida de la exteriorul unei planete – si biosfera – ce cuprinde toate organismele vii ce populeaza planeta.
Contaminarea prin poluare a primelor trei componente il afecteaza pe cel de-al patrulea in multe feluri. Acestea reprezinta si cele trei tipuri principale de poluare – poluarea aerului, poluarea apelor si poluarea solului.
Factori ce determina poluarea aerului:
– chimicale, aerosoli, gaze toxice si materiale organice eliberate in atmosfera
– gazele emanate de automobile si de marea parte a industriei provoaca o degradare severa a calitatii aerului
– gaze precum oxizi de sulf si oxizi de azot (pe langa amoniac, meta, dioxid de carbon etc) sunt cauze principale ale poluarii aerului si pot provoca ploi acide ce duc la distrugerea culturilor si afecteaza si viata umana si animala.
– monoxidul de carbon – rezultat in urma arderii incomplete a carbunelui, lemnului si gazelor naturale – provoaca grave probleme respiratorii si reduce considerabil cantitatea de oxigen din aer
– clorofluorocarbonatii afecteaza stratul de ozon, si desigur poluante sunt si substantele radioactive, amoniacul, metanul care dauneaza de asemenea atmosferei
Poluarea apei este provocata de:
– chimicale, gaze, reziduuri care duc la contaminarea apei
– deseuri industriale, deversari petroliere, deversari de alte deseuri, chimicale toxice si compusi deversati de la fabrici si rafinarii sunt printre alte cauze
– deversarile din sistemele de canalizare pot afecta flora si fauna acvatica si pot provoca diverse boli
– deversarile de petrol provoaca adevarate dezastre in fauna acvatica, afectand pestii si toate organismele ce isi duc existenta in acest mediu
– elemente chimice toxice precum arsenic, zinc, cadmiu si chiar mercur sunt printre alti poluanti ai apelor
Poluarea solului:
Majoritatea populatiei traieste pe pamant, iar daca agenti poluanti contamineaza acest mediu, si populatia este afectata in mod direct. Se distruge lantul trofic, poluanti precum deseuri, insecticide, pesticide, ierbicide, deseuri radioactive si altele eliminand uneori cu totul specii intregi de pe o anumita zona. Deseurile neprelucrate degradeaza de asemenea solul, daca unele sunt biodegradabile, altele nu sunt – materialele plastice, complecsi din polimer nu se descompun decat in milioane de ani si s-au adunat intr-atat incat aproape ca nu mai poate fi gasita o solutie pentru aceasta problema. Deseurile organice afecteaza fertilitatea solului, utilizarea pesticidelor, insecticidelor, ierbicidelor si ingrasamintelor provoaca stricaciuni de lunga durata agriculturii, si pe langa toate acestea, deseurile electronice, ploile acide si despaduririle sunt la randul lor factori ce duc la poluarea solului.
Pamantul este o planeta ce poate sustine viata, aceasta subliniind importanta mentinerii conditiilor propice pentru sustinerea si din partea noastra a vietii. Desi nu vom putea elimina in totalitate poluarea, putem lua masuri concrete pentru reducerea acesteia.