Totul despre gesturi si limbajul trupului

Gesturile si limbajul corpului sunt o forma a comunicarii non-verbale si pot fi o cale eficienta de a interpreta gandurile si atitudinea persoanelor din jurul tau – o simpla postura poate fi interpretata diferit, in functie de situatie.

Poti intelege si deduce aproximativ 55% din ceea ce iti transmite o persoana doar din gesturi si aproximativ 38% in functie de tonul vocii. Limbajul corpului si gesturile te ajuta sa te exprimi de multe ori fara a folosi cuvintele. Daca vei reusi sa intelegi semnificatiile limbajului corpului, vei putea „citi” o persoana ca pe o carte.

Spre exemplu, persoanele care isi incruciseaza bratele se inchid in sine, se blocheaza fata de influentele sociale. Tind sa fie rezervati si posibil sa aiba o nemultumire, un discomfort fata de greutatea lor corporala – in unele cazuri. Daca cineva isi duce mainile dupa cap inseamna ca persoana este deschisa discutiei si asteapta sa isi exprime opinia. Multe din aceste gesturi le vedem zi de zi fara sa le constientizam, o atentie sporita la aceste detalii ne poate ajuta sa intelegem mai bine ce vrea de fapt sa ne transmita interlocutorul.

 • Pozitionarea mainilor pe solduri – la un barbat indica agresivitate si o atitudine dominanta; pentru femei mainile pozitionate in sold sunt folosite pentru a parea mai atractive pentru sexul opus
 • Picioarele incrucisate – la un barbat indica o lipsa de incredere, la o femeie e un gest normal, mai ales cand este purtata o fusta; pe de alta parte, picioarele desfacute indica o atitudine deschisa, atat la femei cat si la barbati.
 • Cand cineva se joaca cu propriul par – poate indica o lipsa de incredere in sine, dar de obicei este un gest folosit in timpul flirturilor atat de femei cat si de barbati
 • Aplecarea capului, insotita de un zambet este un semn de afectiune, atat la femei cat si la barbati.
 • Acoperirea gurii este folosita pentru a ascunde o reactie emotionala, fie zambet, fie grimasa de dispret sau dezaprobare. Mai poate exprima de asemenea si uimirea.
 • Persoanele care incruciseaza bratele arata ca sunt stresate, sau ca au o atitudine defensiva
 • Ciupirea nasului – poate indica dezaprobare, frustrare, sau o persoana care se gandeste la ceva anume sau incearca sa evalueze ceva anume
 • Frecatul la ochi – pe langa oboseala si somnolenta mai poate indica indoiala sau neincredere
 • Mainile impreunate la spate reflecta incredere in sine si comportament autoritar
 • Rosul unghiilor indica nesiguranta si nervozitate
 • Indreptarea cravatei sau a hainelor indica de asemenea nervozitate si o atitudine defensiva
 • Cand o femeie isi musca buzele poate fi considerat un gest de flirt, dorindu-si sa atraga atentia asupra buzelor, dar mai poate indica si stres sau anxietate daca sunt insotite de expresii faciale ce indica aceste stari

Sunt multe alte gesturi si elemente de limbaj corporal, fiecare cu semnificatia lor. Daca totusi vei tine cont macar de cele mentionate mai sus iti vei face o imagine mai clara asupra mesajului transmis de interlocutor.

Lasă un răspuns