Tipuri de dependenta de computer

dependenta

Orice fel de dependenta este daunatoare si afecteaza uneori dramatic rutina zilnica si stilul de viata. In zilele noastre, oamenii au inceput sa dezvolte obiceiuri nesanatoase cu privire la utilizarea computerelor, ce au dus la diverse probleme. Schimbarile comportamentale si consecintele negative pe care le poate avea utilizarea acestui dispozitiv sunt din cele mai diverse. Iata in continuare cateva exemple sau forme de dependenta de computer.

Jocuri online – au devenit virale in randul multora, cu precadere insa in randul copiilor, tinerilor si adolescentilor. Sunt mii de jocuri online ce pot fi accesate si jucate pe internet, cu sunete si grafica de ultima generatie. Copiii iubesc jocurile, prin urmare sunt mai expusi acestei forme de dependenta. Jocurile multiplayer online acapareaza din ce in ce mai mult tineret, fiecare persoana asumandu-si rolul unui caracter cu care joaca impotriva altor jucatori sau formeaza echipe si lupta cu altele. Se ajunge la dependenta, unii jucatori ajungand sa stea peste 12 ore pe zi conectati la joc.

Chat – aplicatie pentru divertisment si comunicare, interfata prin care o persoana tine legatura cu alte persoane conectate in acelasi timp. Prieteni, familie, necunoscuti, camere de chat unde au loc conferinte legate de serviciu – oricare ar fi cazul, chiar si acestea provoaca dependenta. Dependentii de chat pot avea probleme sociale, pot fi timizi si pot avea chiar probleme in a intalni fata in fata pe cineva.

E-mail – similar cu chatul, utilizatorul trimite un mesaj electronic destinatarului, care ii raspunde dupa verificarea inbox-ului. Sansele de dependenta sunt mai mici, insa devine uneori un gest reflex verificarea in continuu a inbox-ului pentru a vedea daca mai sunt ceva noutati sau mesaje primite.

Shopping online – poate face o gaura considerabila in buget. Dependentii de shopping online ajung sa isi depaseasca limitele de cheltuieli. Se inscriu la zeci de site-uri de pe care isi fac cumparaturile si ajung sa cheltuiasca enorm de mult.

Jocuri de noroc online – problemele cauzate de aceasta dependenta nu sunt numai de ordin financiar, ci pot afecta de asemenea si viata personala. Pierderile din punct de vedere financiar sunt considerabil mai mari decat cele provocate de shoppingul online.

Desigur, printre alte forme de dependenta de computer se mai numara social media, bloggingul, si nu se stie in viitor ce alte tehnologii si aplicatii vor atrage tot mai multi utilizatori.

Lasă un răspuns