Tai chi-ul este descris adesea ca fiind o meditatie in miscare. Aceasta practica de minte-corp ce isi are originea in China este o arta martiala care previne foarte multe probleme de sanatate. In acest exercitiu cu impact redus, lent de deplasare sunt utilizate miscari de arte martiale , iar in momentul in care ne miscam, respiram profund si in mod natural, atentia noastra se concentreaza in unele tipuri de meditatie pe senzatii corporale. Tai chi-ul difera de alte tipuri de exercitii prin faptul ca miscarile sunt de obicei circulare si nicioadata fortate, muschii sunt relaxati si nu tensionati, iar articulatiile nu sunt complet extinse. Acest tip de meditatie poate fi adoptat de catre oricine, chiar si de catre persoanele in scaun cu rotile care vor avea foarte multe beneficii.
De asemenea, Tai chi-ul imbunatateste viata pacientilor care sufera de diferite afectiuni si care se confrunta chiar si cu batranetea. Acset tip de exercitiu este des utilizat pentru a produce un echilibru atat la nivel mintal, cat si la nivel corporal. O clasa de Tai chi poate include parti cum ar fi: miscari circulare de umar, cap sau balansor inainte si inapoi si ajuta la stabilirea muschilor si articulatiilor, iar accentul cade pe corp si minte. Toate aceste exercitii ajuta la mobilizarea energiei organismului si la relaxarea mintii.
O alta forma de Tai chi este chi kung, tradus ca energie si ajuta la relaxarea mintii. Aceasta forma poate fi practicata in picioare, asezat sau culcat. Beneficiile Tai chi-ului sunt foarte importante in cazul in care inntampinam boli cronice sau limitari functionale, acesta poate fi un potential pentru vindecare si o reducere a stresului.
Cele mai multe interventii de Tai chi sunt testate clinic si efectul acestora dureaza cel putin 12 saptamani, cu o instruire o data sau de doua ori pe saptamana. In momentul in care incepem acest proces vor aparea imbunatatiri semnificative si se pot obesrva schimbari fizice si psihologice pozitive.