Terapia prin muzica si beneficiile sale

Terapia prin muzica este una dintre cele mai inventive si creative terapii create de specia umana pentru obtinerea unor efecte de durata, precum relaxarea si starea de bine. Terapia prin muzica este utilizata de unii psihoterapeuti pentru indeplinirea obiectivelor individuale ale unei persoane si implica accesul la un spatiu destinat muzicii, un terapeut profesionist, timp si vointa. Aceasta modalitate este o un stil de sanatate in care se utilizaeaza toate laturile fizico-emotionale ale celui participant, precum latura emotionala, mentala, sociala, estetica si spiriduala, pentru a ajuta pacientii sa isi imbunatateasa sanatatea fizica si mentala.yehudi-menuhin-quote

La ce ajuta terapia prin muzica? Terapeutii care lucreaza in acest domeniu spun ca, terapia prin muzica, ajuta in primul rand la imbunatatirea sanatatii pacientilor, prin mai multe efecte pozitive asupra functiilor cognitive, a abilitatilor motorii, a dezvoltarii emotionale, a abilitatilor sociale. Un alt beneficiu pe care terapia prin muzica il raspandeste este acela de a prelungi calitatea vietii, prin utilizarea unei experiente muzicale, cum ar fi improvizatia libera, cantand sau ascultand, eliberarea organismul de tensiune, pentru a atinge obiectivele tratamentului.

Pentru cine este recomandata terapia prin muzica? In principal apeleaza la terapia prin muzica cei care au un serviciu destul de stresat, in care activitatea lor se desfasoara intr-un spatiu privat, lipsit de elemente muzicale, un spatiu sobru, in care interactiunea este limitata. Persoanele lipsite de sonoritatea muzicala adeseori se inchid in sine, devin mai reci cu ceilalti si mai putini comunicativi. De exemplu lucrul intr-un birou, in care activitatea presupune lucrul cu cifre, actiuni sau obligatiuni la bursa, sunt domenii care necesita concentrare si liniste. Adtfel de persoane sunt cele care au nevoie de tratament prin muzica, pentru a se relaxa si a se destinde, pentru a iesi din mediul de lucru monoton.

Pe langa alte tipuri de terapie de genul terapia clinica, psihoterapie, acustica muzicala si teoria muzicii implica o estetica muzicala, o integrare senzoriala si o cunoastere a muzicii de orice fel. Astfel, fie ca in timpul sedintelor de terapie muzicala iti doresti sa asculti muzica simfonica, clasica, orientala sau hip-hop, in cadrula cestor sedinte ai libertate de miscare, libertate acustica si senzoriala.

 

 

Lasă un răspuns