Se zice ca in viata avem de invatat mereu. Fie ca suntem la scoala, la universitate, la serviciu sau in orice alta imprejurare trebuie sa invatam.
Exista mai multe tipuri de invatare care stimuleaza diversi centri ai creierului. Spre exemplu exista memorarea si tehnicile de memorare, exista gandirea, exista invatarea kinetica si invatarea emotionala.
Ce este memorarea ?
Memorarea este procesul prin care retinem informatii utile legate de mediul inconjurator si de stiintele cu care ne ocupam.Exista mai multe tehnici de memorare. Spre exemplu exista memorarea prin asociere. Se retin mai multe date prin comparatie cu alte date deja cunoscute.
Ce este gandirea?
Gandirea este procesul prin care, analizand anumite date, putem obtine informatii.
Invatarea prin gandire presupune intelegerea subiectelor aflate in discutie. De asemenea invatarea prin gandire presupune o logica bine definite si un model de gandire bazat pe cunostiintele anterioare.
Ce este invatarea kinetica?
Invatarea kinetica este intalnita in sporturi sau in dans si presupune mai mult decat memorarea pasilor sau etapelor care trebuie parcurse. Presupune totodata intrarea in reflexele persoanelor care utilizeaza pasii sau etapele.
Ce este invatarea emotionala?
Invatarea emotionala este bazata pe inteligenta emotionala. Inteligenta emotionala presupune un grad ridicat de intelegere a emotiilor, sentimentelor, ideilor celorlalte personae aflate in jurul nostru, dar si un grad mare de anticipare a sentimentelor si emotiilor celorlalti. Totodata, presupune puterea de a provoca anumite reactii de comportament in atitudinea celorlalti.
Invatarea este foarte importanta pentru toate persoanele deoarece fara ea nu putem progresa. Este foarte util sa stim ce trebuie sa invatam si, cu atat mai mult de ce trebuie sa invatam. De ce trebuie sa invatam este o intrebare la care putem raspunde cu ajutorul inteligentei emotionale tinand cont de prioritatile si de sperantele noastre.
Invatarea poate devein amuzanta si relaxanta atunci cand in locul rutinei se aplica niste tehnici de invatare adecvate si adaptate prin jocuri de invatare specific.