Tablete vs Sisteme Desktop vs Laptopuri

tableta pc laptop

Tot timpul apar noi solutii, tehnologia evolueaza constant. De la aparitia laptopurilor s-a pus intrebarea daca acestea vor inlocui sistemele desktop. Multi se intrebau daca PC-urile nu vor disparea cu totul de pe piata. Acum se pune aceeasi intrebare, de la aparitia tabletelor.

Din punct de vedere al costului, tabletele pierd la aceasta categorie. Atat un laptop cat si un sistem desktop sunt mai rentabile din punct de vedere al raportului pret-performante. Desi au alte avantaje, tabletele nu sunt foarte rentabile, nici chiar laptopurile, la categoria cost ramanand PC-ul cea mai ieftina varianta.

Portabilitate – aici castiga detasat tabletele. Mult mai mici si mai usoare decat laptopurile, isi gasesc mult mai usor loc in bagaj. Utile si usoare, pot fi folosite oriunde.

Durata de viata a bateriei: cand vine vorba de alimentare aici castiga PC-ul, deoarece este alimentat constant. Dintre optiunile portabile, respectiv tablete si laptopuri, castiga insa detasat tabletele, avand o durata de viata a bateriei ce poate ajunge, la o utilizare moderata, pana la o zi.

Interfata – aici rezultatele sunt diferite. Intr-adevar touchscreen-ul este o facilitate utila, insa cand vine vorba de proiecte mai complicate de realizat, tot mai utile se dovedesc interfetele de tiparire ale laptopurilor si PC-urilor.

Compatibilitate – nu este o problema foarte mare pentru PC-uri si laptopuri, decat daca sistemul de operare este unul foarte vechi. In cazul tabletelor insa, aplicatiile nu sunt intotdeauna optimizate. Unele programe nu sunt eficiente decat daca sunt rulate de pe un sistem desktop sau de pe un laptop, deci tabletele ies pe ultimul loc din acest punct de vedere.

Se pare ca sistemele PC nu vor disparea inca de pe piata. Utilitatea lor se face inca simtita, desi piata este invadata treptat de noi si noi gadgeturi care au din ce in ce mai multe functionalitati. Un lucru este insa sigur: tabletele nu inlocuiesc inca nimic, nici laptopurile, nici sistemele desktop, poate doar e-book reader-ul sa ajunga sa fie inlocuit cu totul de tableta.

Lasă un răspuns