Suferi de scolioza? Cum poate fi prevenita si tratata aceasta afectiune?

tratament scolioza

Tot mai multe persoane se confrunta cu aceasta afectiune, scolioza numarandu-se printre cele mai comune deformatii localizate la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta prezinta, in general, doua anomalii principale si anume rotatia vertebrelor si curbarea laterala. In cazul celei dintai probleme, identificarea semnelor este mai dificila pentru ca radiografiile nu afiseaza deformatiile. In orice caz, o scolioza reala va include intotdeauna si rotatia vertebrelor.

Ce este scolioza?

Ei bine, este vorba mai mult despre un termen folosit pentru a descrie curbura laterala intalnita la nivelul coloanei vertebrale. Atunci cand privesti din spate coloana, aceasta trebuie sa fie dreapta. Iti dai seama ca ai probleme atunci cand observi o curbura intr-unul din modurile pe care urmeaza sa le mentionez mai departe:

  • Levoscolioza – consta intr-o singura curbura spre stanga a coloanei
  • Dextroscolioza – curbarea inspre stanga a coloanei
  • Doua curcuri sub forma literei S

Prevenirea scoliozei

Pentru a putea preveni aceasta afectiune, este necesar sa stii, inainte de toate, care sunt cauzele aparitiei acesteia. Astfel, iata o clasificare a scoliozei si motivele pentru care apare:

  • Functionala

Numita si atitudine scoliotica, afectiunea are la cauza adoptarea unei posturi inadecvate, dar si de cresterea exagerata in inaltime sau prezenta unor dureri (spasme musculare), inegalitatea membrelor, procese inflamatoare. Nu au loc nici un fel de modificari la nivel de structura a coloanei vertebrale.

  • Structurala

Are loc o modificare in ceea ce priveste elementele de structura ale coloanei – vertebrele toracale se rotesc in ax.

In cazul copiilor, cel mai frecvent tip de scolioza intalnit este cel idiopatic. Este cauzata de cresterea rapida a oaselor corpului. Detectarea tarzie a deformarilor la nivelul coloanei poate conduce la agravarea starii de sanatate in timp.

Pentru fiecare tip de afectiune exista un tratament scolioza adecvat, ce trebuie urmat cu strictete pentru ameliorarea conditiei. De asemenea, pe langa afectiunea deja mentionata, mai exista si alte forme: congenitala (intalnita in randul sugarilor), neuromusculara (cauzata de conditiile neuromusculare), degenerativa (doar la adulti).

 

Tratamentul scoliozei

Obiectivul tratamentuui este de a preveni accentuarea curburii, prin corectarea si stabilizarea sa. De asemenea, se urmareste cresterea elasticitatii musculaturii de la nivelul cutiei toracice, a fortei musculare de la nivelul centurii scapulare, toracelui si a spatelui.

Un tratament eficient va avea in vedere si eliminarea durerii acolo unde aceasta exista, formarea unui reflex de a adopta intotdeauna o postura corecta, precum si reducerea de contracturi musculare.

Oferirea unui tratament trebuie sa aiba in vedere rezultatele evaluarii clinice, precum si testele de diagnostic. In functie de stadiul evolutiei afectiunii, poate fi vorba despre observare, corset medical, interventie chirurgicala, exercitii fizice, tratament chiropractic. Spre exemplu, scopul exercitiilor fizice este de a reduce sau corecta curbura coloanei vertebrale.

Un plan eficient de tratament va urmari 2 factori importanti: gradul de curbura si maturitatea scheletica (a fiecarui pacient in parte). Cel din urma are rolul de a preconiza cat de mult ar putea sa creasca scheletul si in ce interval de timp.

Persoanele care doresc sa aiba parte de un tratament cu adevarat eficient vor opta pentru chiropractica. Este vorba despre o solutie non-invaziva si pro-activa, ideala mai ales in cazul copiilor care sufera de aceasta afectiune.

In cele mai multe dintre cazuri, cu ajutorul unor manipulari chiropractice adecvate, coloana vertebrala este readusa in pozitia corecta. O simpla observatie nu ar oferi nici o schimbare, pe cand aceasta practica vine insotita de rezultate vizibile.

Specialistii unuia dintre cele mai apreciate centre ce ofera astfel de servicii (afla mai multe pe chiromedicahealthcenter.ro) recomanda acest tratament datorita numeroaselor beneficii pe care le ofera. Prin ajustarile chiropractive efectuate la nivel de coloana, mobiliatatea acesteia va fi mult mai extinsa, ceea ce inseamna ca si presiunea exercitata asupra sistemului nervos va fi eliminata. In acest fel, curbura coloanei vertebrale este indreptata eficient.

Asadar, in cazul in care te numeri printre cei ce sufera de scolioza sau prezinta simptome ale aparitiei acesteia, iti recomand efectuarea unui consult cat mai urgent si urmarea tratamentului prescris.

Lasă un răspuns