Strategii de rezolvare a conflictelor

conflict

Adesea avem diverse conflicte, fie ca apar in viata personala sau cea profesionala. Vine o vreme cand ne descurcam destul de greu si devine dificila gestionarea conflictelor, ducand la frustrare si stres. Adesea se intampla ca aceste conflicte sa ne afecteze chiar sanatatea sau cariera. Asadar in loc de frustrare si stricarea momentelor bune din viata, este mai bine sa gasim solutii la orice problema ar aparea.

Cum sa te descurci cu un conflict

1. Ramai calm. Chiar inainte de a cauta cauza problemei si de a incerca o rezolvare, cel mai important este sa ne pastram calmul. Cu calm se gasesc solutii mai rapid, de multe ori putem vedea persoane care au conflicte, le rezolva, si apoi devin buni prieteni. Nu se va intampla tot timpul, insa fiecare problema trebuie abordata cu calm, a fi agresiv sau a cauta o rezolvare la nervi sau in graba nu va face decat sa inrautateasca situatia.

2. Spune ceea ce simti. Majoritatea se inchid in sine, se izoleaza de prieteni si rude cand trec printr-o pasa proasta sau au probleme in viata. O astfel de strategie nu prea functioneaza. cu cat tii mai mult in tine, cu atat conflictul se amplifica. Este bine sa vorbesti cu cineva, sa spui ce probleme ai, fie prietenilor, rudelor sau persoanelor ce le consideri apropiate. Asta in cazul problemelor personale. Se aplica insa si in cazul in care ai un conflict cu o persoana anume. Trebuie sa iti aduni curajul si sa vorbesti direct cu persoana in cauza.

3. Asculta. Vorbind iti exprimi gandurile si sentimentele, insa cand e vorba de rezolvarea unui conflict, trebuie sa vorbesti dupa ce ai ascultat. Daca vrei sa obtii o solutie buna de rezolvare, invata sa si asculti. Si nu numai sa asculti, dar sa si intelegi care este problema, pentru a putea gasi mai usor o rezolvare a conflictului.

4. Iarta si uita. Se spune ca timpul vindeca tot. Daca ai incercat tot ceea ce era posibil din partea ta, si nimic nu a functionat, nu ai reusit sa rezolvi conflictul, lasa timpul sa treaca, ranile se vor vindeca si vei putea apoi discuta din nou cu persoana cu care ai avut conflictul.

Tine cont de aceste lucruri si foloseste-le pentru a gestiona orice problema sau conflict ai avea. Evita conflictele pe cat posibil si rezolva pe cat posibil totul pe cale amiabila.

Lasă un răspuns