Simbolistica dragonului in cultura japoneza

dragon

Ce iti vine in minte cand auzi cuvantul dragon? Creatura uriasa inaripata care scuipa flacari si isi face veacul prin munti, pesteri sau vulcani si aduc teroare prin ferocitatea lor. In cultura estica insa, dragonii sunt priviti ca si gardieni ce apara oamenii de pericole diverse si isi impartasesc intelepciunea cu cei ce le intra in gratii.

In cultura japoneza, dragonii sunt asociati cu ploaia, cu apa, influenteaza culturile, sunt un simbol al bogatiei si prosperitatii. De aceea calugarii tin ritualuri pentru a-i multumi. Japonezii considera ca dragonii au puterea de a se transforma, de a lua orice forma sau marime. Prin urmare, aceste creaturi simbolizeaza puteri magice, transformare, adaptabilitate. Cu atat mai mult cu aceasta abilitate a lor de a se schimba, este considerat imposibil de a le vedea forma reala, ceea ce mistifica si mai mult existenta lor.

Legendele japoneze spun ca dragonii au fost stramosii primului imparat japonez. Conform legendei, imparatul Jimmu era fiul printesei Toyotama-hime, fiica zeului dragon. Aceasta a luat forma umana si s-a casatorit cu un vanator, avand un fiu din aceasta uniune. Dupa ce a crescut si acesta s-a casatorit si a avut patru copii, patru baieti, unul dintre acestia ajungand sa fie primul imparat al Japoniei. Prin urmare dragonul este asociat si cu roialitatea, puterea, prestigiul si onoarea.

Dragonii reprezinta yang-ul, energia masculina asociata cu creativitatea, activitatea si abilitatea de a conduce. Rivalul suprem al acestora este phoenixul, simbol al feminitatii. Cand acesti rivali se reunesc insa, se creaza acel echilibru perfect ce duce la o casnicie perfecta.

Un dragon ce tine in gheare un cristal sau o perla reprezinta bogatie, succes, putere si prosperitate. Se spune ca a pastra un astfel de simbol in partea estica a casei va atrage toate cele enumerate mai sus in viata omului. Desi considerati a fi doar un mit, unele povesti si legende ne provoaca sa credem ca poate chiar au existat. Indiferent care ar fi realitatea, simbolistica explicata anterior este suficienta pentru a ne inspira in vietile noastre, pentru a invata de la aceste creaturi.

Lasă un răspuns