Majoritatea abilitatilor care te pot ajuta sa te descurci in viata nu sunt invatate la scoala. Printre acestea se numara si arta negocierii. Multi oameni o invata prin experienta si prin urmarirea bunilor negociatori, putini sunt cei care sunt initiati in arta aceasta de mentori buni, sau cei care au acest talent nativ. Expertii au o abilitate de a intelege ceea ce isi doreste persoana din fata lor si de asemenea de a sesiza slabiciunile. Aceste slabiciuni sunt exploatate prin diverse tehnici de negociere.
Urmatoarele sfaturi pentru negociere pot fi utilizate in orice situatie, fie ca este o tranzactie de vanzare-cumparare, fie ca este o discutie parinte-copil sau chiar o discutie cu seful pentru o marire de salariul.
Inainte de a porni negocierea, gandeste-te la ceea ce iti doresti si apoi incearca sa obtii cat mai multe informatii despre asteptarile celeilalte parti. Trebuie sa ai incredere in tine in timpul negocierilor, sa nu eziti, pastreaza un aer calm si linistit. Apoi fa direct o oferta din care ambele parti sa aiba de castigat. Stii ceea ce iti doresti, stii ce isi doreste si partenerul de negociere, asa ca propune o solutie care sa convina amandurora.
Oricare ar fi natura targului, nu arata niciodata cat de disperat esti sa fie odata finalizat. Este ca si cum ai pune celuilalt totul pe tava si negocierea va lua sfarsit. Foloseste orice parghii poti pentru a incheia afacerea; daca stii ca ai un avantaj, foloseste-te de el si castiga o pozitie de putere. Daca stii, de exemplu, ca cealalta parte este mai nerabdatoare decat tine pentru a incheia targul, poti folosi asta in favoarea ta si poti obtine mai multe beneficii.
In cele din urma, aminteste-ti eterna regula „Totul este negociabil”. Nu intinde coarda prea tare, fii rezonabil, la urma urmei s-ar putea sa mai ai nevoie si de alte lucruri de la persoana cu care negociezi. Pentru a deveni un bun negociator ai nevoie de exercitiu, pe masura ce vei reusi sa intelegi mai bine oamenii si sa ii „citesti”, vei fi din ce in ce mai bun.