Rolul Gulf Stream-ului

Gulf Stream sau Curentul Golfului este cel mai important curent oceanic actual din Emisfera Nordica, care se intinde de la Florida pana in Europa de nord- vest. Acesta este responsabil pentru apele calde care vin in Caraibe si care incalzesc Europa. Fara acest curent, Europa de nord a fi la fel de rece cum este Canada, la aceleasi latitudini. Sistemul este condus de catre diferentele de temperatura si de salinitate.

Acest sistem a fost oprit din activitatea sa de mai multe ori in trecutul geologic, ca urmare a fluxurilor de apa dulce si a variatiilor de energie solara care au lovit Pamantul. Gulf Stream a revenit acum aproximativ 11.700 de ani, la sfarsitul ultimei perioade glaciare, care nu ar fi putut avea loc daca nu ar fi existat si un nivel mai ridicat de energie de la Soare. In acest caz, Europa de nord- vest ar fi ramas in conditii de gheata pentru o perioada mai lunga de timp, gheata fiind mai extinsa si in regiunile alpine. Locuitorii regiunii din Europa nordica ar fi semanat mai mult cu inuitii, mai degraba decat sa semene cu civilizatiile istorice ale lumii noastre. Civiliatiile vestice, pe de alta parte, ar fi fost limitate la regiunile din Mediterana, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. De altfel, aceste conditii ar fi reprezentat un impediment serios pentru triburile de jefuitori din Asia centrala- cum ar fi hunii sau mongolii- sa inainteze si sa ucida oamenii.

Un alt scenariu interesant s-ar fi petrecut daca Curentul Golfului si-ar fi reluat activitatea dupa ce civilizatiile si-au inceput dezvoltarea. Pe masura ce gheata se retragea, o noua frontiera s-a deschis si a permis cucerirea oraselor de-a lungul coastei de sud a Mediteranei.

Consecintele incetinirii activitatii Gulf Stream-ului

Apele calde ale curentului reprezinta intretinerea vietii pentru partea de nord a Europei. Asadar, clima europeana se va raci cu aproape un grad Celsius in mai putin de 20 de ani. Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu pot face o estimare in care activitatea curentului se va opri, si nici nu stiu foarte clar care vor fi si cele mai afectate zone. Stirea conform careia clima europeana se raceste a pus pe jar expertii in strategii de dezvoltare, ale caror concepte de evolutie luau in calcul o incalzire neta.

Lasă un răspuns