In demografie, termenul de suprapopulare se refera in general la populatia totala mai mare intr-o regiune anume comparativ cu capacitatea pe care o poate sustine regiunea respectiva.
Conform estimarilor, populatia a atinsi numarul de 7 miliarde pe data de 31 octombrie 2011, ajungand sa creasca cu inca peste 25 milioane la nivelul lunii iulie 2012. Doua lucruri care ar trebui sa prezinte ingrijorare sunt:
- rata de crestere a populatiei – datele centralizate de centre de statistica si studii arata ca populatia a crescut cu 30% intre anii 1990 si 2010
- distributia populatiei – India si China reprezinta peste 47% din populatia totala
Suprapopularea este una din principalele probleme cu care se confrunta planeta in ziua de astazi si alimenteaza direct sau indirect probleme ale acesteia, de la poluare pana la incalzirea globala. Doar intr-o perioada de 12 ani, intre 1999 si 2011, s-a ajuns de la 6 la 7 miliarde. Diverse estimari si prognoze arata ca pana in anul 2050 se va ajunge undeva intre 9 si 11 miliarde. Daca se intampla acest lucru, va fi destul de dificil sa mai fie tinute sub control problemele cauzate de aceasta.
Imbunatatirile in calitatea vietii si a serviciilor de sanatate a rezultat in scaderea ratei deceselor pe de o parte, si cresterea natalitatii, pe de alta parte. Migratia continua a oamenilor din zone subdezvoltate catre altele mai dezvoltate au declansat o crestere neobisnuita a populatiei in aceste zone mai dezvoltate, punand asadar o mare presiune asupra resurselor disponibile. Nu reusim sa intelegem in totalitate problemele cauzate de suprapopulare si de cresterea neobisnuita a oraselor noi.
Suprapopularea afecteaza in primul rand resursele. Acestea vor ajunge sa nu mai ajunga, sa nu mai fie suficiente pentru populatia in continua crestere. Mai apar cu ocazia suprapopularii si probleme de sanatate cauzate de poluarea in exces. O populatie mare face mai usoara si transmiterea bolilor si diverselor afectiuni. Nu sunt de neglijat nici problemele legate de mediu, astfel creste nivelul poluarii, se amplifica efectul de sera, se defriseaza in exces pentru a se face loc pentru noi zone industriale si rezidentiale, si efectul asupra ecosistemului este cu siguranta unul negativ. Toate aceste probleme nu ne-ar fi afectat daca am fi avut resurse nelimitate, insa nu este cazul. Deja limitate si unele pe cale de a fi epuizate, resursele trebuie rationalizate si gestionate in asa fel incat sa poata sa ne sustina pentru o perioada cat mai indelungata de timp. Nevoia cea mai importanta la ora actuala o constituie identificarea de solutii pentru aceste probleme legate de suprapopulare, si implementarea de masuri pentru limitarea cresterii necontrolate a populatiei. Daca nu depunem eforturi astazi, ziua de maine si viitorul pot sa nu fie la fel de placute cum am crede.