Diagnosticarea si tratarea bolilor dermatologice – cutanate, ale pielii si mucoaselor adiacente – a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii ani. Specialitatea medicala care se ocupa cu astfel de servicii este dermatologia si cunoaste o arie tot mai mare de pacienti.
Motivele pentru care apar bolile de piele sunt numeroase, iar acestea in sine sunt un pericol pentru sanatate si totodata constituie o problema estetica. Din cauza factorilor la are este supusa, pielea este infectata si inflamata, iar asta duce la simptome din cele mai neplacute ca arsurile, umflaturile, roseata, dar si mancarimile si usturimile.
Boli de piele frecvent intalnite si cauzele acestora
De obicei cauza aparitiei bolilor de piele variaza de la o persoana la alta. Poate sa fie vorba despre dezechilibre hormonale, alergii, afectiuni ale organismului, reactii adverse la nivel de sistem imunitar. Partea neplacuta la toate acestea este ca se reflecta la exterior, chiar daca sunt boli interioare, asupra aspectului pe care il are pielea.
Despre piele consider ca nici nu mai este necesar sa mentionez cat de importanta este si care este rolul sau in protejarea organismului contra virusurilor, a bacteriilor sau in reglarea temperaturii corpului.
O afectiune destul de des intalnita la nivel de piele este urtricaria. Aceasta apare sub forma unor umflaturi mici si rosii, la suprafata pielii si vin la pachet cu nedoritele mancarimi. In general motivul aparitiei sale este consumul unui aliment, respectiv a unui medicament la care prezinti alergie. De asemenea poate aparea si cand in organism sunt prezente infectii, cand esti supus la stres constant. Chiar daca de obicei dispar de la sine, nu este o idee rea totusi sa consulti o policlinica privata in Mures sau in orasul de resedinta.
Parte din categoria patologiilor dermatologice, alunitele sunt rezultatul dezvoltarii grupate ale celulii pielii. Au in jurul lor tesutul specific. Oricine le are, insa atunci cand aceasta iti modifica aspectul, sunt sanse sa se transforme intr-un tip de cancer de piele destul de sever – melanom. Neaparat este necesar consultul unui dermatolog in acest caz.
Despre rozacee s-a tot spus. Aceasta afectiune dermatologica se manifesta prin roseata tenului in mod permanent. Este intalnita in mod deosebit in randul femeilor. Atunci cand boala devine tot mai accentuata, incep sa fie mai evidente vasele de sange mici si totodata mai vizibile. Pot fi observate acestea mai ales in zona pometilor.
Dermatologul va analiza stadiul afectiunii, iar apoi va prescrie medicamente topice, alaturi de medicamente orale sau alte solutii de tratament, dupa caz.
Dermatita atopica reprezinta o boala de piele cronica. Aceasta se manifesta prin mancarimi ale pielii si portiuni uscate. Se inrosesc atunci cand sunt scarpinate. Cand afectiunea este in stadiu avansat, incepe sa se crape si totodata apare fluidul specific.
De obicei o dezvolta adultii, motivul principal fiind parfumurile care irita, diverse substante cosmetice, metalele din bijuterii. Dermatologul va avea in vedere un tratament prin care sa hidrateze pielea in mod intens, astfel incat semnele sa dispara.
Atat in astfel de situatii, cat si in alte cazuri ce reprezinta boli de piele este necesara tratarea de catre un specialist, dupa ce a determinat cauza instalarii acesteia si stadiul in care se afla.