Pompe submersibile: dupa ce criterii le alegi?

pompa submersibila

Am auzit cu totii despre pompe submersibile, insa cunostintele pe care le avem despre ele se limiteaza doar la principiul de functionare. Pompa submersibila aduce apa acolo unde este nevoie, extragand-o de la adancime.

Atunci cand trebuie sa alegi insa o pompa submersibila, trebuie sa tii cont de o serie de criterii – altfel risti sa faci o investitie pur si simplu inutila. Nu ma declar expert in domeniu, dar am discutat recent cu un meserias care mi-a dat cateva recomandari cu privire la pompele submersibile. In continuare va prezint criteriile de alegere ale acestora (sau anti-criteriile). Mai puteti consulta si o alta sursa aici – e vorba de un articol despre aceleasi pompe submersibile.

pompe submersibile

1. Nu alege pompe submersibile dupa pret

Poate ca veti ramane surprinsi, dar pretul e un criteriu total irelevant in acest caz. Producatorii de pompe submersibile isi creeaza propriile preturi, in functie de cota de piata pe care o detin, de cat de cunoscut este brandul si asa mai departe.

Uneori poti gasi o pompa submersibila scumpa, care sa aiba exact aceleasi caracteristici si utilitate precum una echivalenta, realizata de un brand mai putin cunoscut. Se aplica aici principiul: nu tot ce e scump e si bun, nu tot ce e ieftin e de proasta calitate.

2. Utilizarea unei pompe submersibile

De acest criteriu va trebui sa tii cont neaparat. Ma refer la destinatie aici: poti avea nevoie de pompe submersibile care sa iti alimenteze locuinta cu apa, sau poti avea nevoie de aceleasi echipamente pentru a evacua apa din diferite incinte (fose, beciuri inundate etc).

Vei alege astfel pompe pentru ape curate sau pentru ape reziduale, dupa caz. Primele iti vor asigura apa curenta in casa, iar a doua categorie de pompe te va ajuta sa scapi de apele reziduale.

3. Debitul necesar

Reprezinta al treilea factor dupa care te vei ghida cand vei alege pompa submersibila. Vei tine cont din nou de ce nevoi ai: daca vei folosi echipamentul pentru a-ti alimenta casa cu apa, pentru irigatii sau oricare alt necesar.

In cazul in care pompa va fi folosita pentru alimentarea cu apa a locuintei, vei tine cont de numarul de consumatori – cate robinete, dusuri, bai si bucatarii ai, sau cate alte echipamente depind de aceasta sursa de apa.

4. Adancimea

De asemenea un criteriu foarte important de avut in vedere, indiferent de destinatia pompei prezentata la punctul 2. Adancimea de la care va fi pompata apa – curata sau reziduala – conteaza foarte mult.

Exista pe piata o gama variata de solutii: pompe submersibile ce pot extrage apa de la adancimi de maxim 9 metri, dar si pompe submersibile de mare adancime, ce pot fi solutia perfecta chiar si cand apa trebuie pompata de la peste 50 de metri adancime.

E destul de simplu, dar in acelasi timp destul de complicat sa alegi pompa submersibila potrivita. Aceste criterii te pot ajuta, dar daca tot nu esti sigur, apeleaza la ajutorul unui profesionist. De obicei iti pot oferi indicatii si sfaturi chiar si vanzatorii de la care ajungi sa le cumperi, dar cel mai bine este sa apelezi la consultantii magazinelor specializate in domeniu.

Lasă un răspuns