Planificarea financiara cand este asteptat un copil

babyfinancial

E natural sa fii foarte entuziasmat in momentul in care afli ca vei deveni parinte, dar aceasta implica, desigur, o restrictie din punct de vedere financiar. Iata cateva sfaturi pentru a-ti mentine un echilibru si o stabilitate financiara chiar si atunci cand ajunge pe lume copilul.

Parintii incep sa faca foarte multe pregatiri in momentul cand afla ca va veni pe lume un nou membru in familie, si tind sa exagereze, cheltuind mult pe hainute pentru copii, accesorii, patuturi, sampoane pentru bebelusi si multe altele (decoratiuni pentru camera copilului, produse de ingrijire etc). In scurta vreme insa, entuziasmul initial se diminueaza pe masura ce se apropie de sfarsit perioada celor noua luni si numaratoarea inversa e pe cale sa se termine. In acest moment se realizeaza de fapt costul suplimentar implicat de venirea pe lume a celui mic. E momentul in care apar in discutie toate cheltuielile medicale pre-natale, cheltuielile cu nasterea si spitalizarea, cheltuieli cu examinarile la pediatru, cheltuieli cu mancarea, cu hainutele, cu jucariile si chiar si cu educatia. Lista este foarte lunga si chiar daca pare o adevarata gaura neagra ce va absorbi bugetul, cu o planificare financiara si putin efort situatia nu va fi atat de nefavorabila pe cat pare.

Imediat ce devine cunoscut faptul ca urmeaza sa apara un copil, viitorii parinti incep sa cheltuie foarte multi bani pe medicatia prenatala ce include analize, examinari cu ultrasunete, suplimente nutritive, taxe de consultatii medicale s.a. Valoarea totala a cheltuielilor poate fi redusa prin alegerea unei polite de asigurare de viata, in general si asiguratul suporta o parte din cheltuieli in acest caz, dar majoritatea sunt preluate de compania de asigurari. Trebuie sa verificati insa daca asigurarea este acceptata in spitalele, cabinetele sau farmaciile pe care le frecventati.

Este incantator sa faci cumparaturi pentru bebelus, sa ii cumperi hainute, patut, scaun auto, carucior si toate celelalte. Trebuie tinut cont insa de faptul ca micutul va creste repede si e inutila o cheltuiala prea mare pe multe hainute care oricum ii vor ramane mici dupa un timp. Ca solutie, acestea pot fi in parte imprumutate, o parte vor fi primite cadou, si astfel se va evita o gaura in plus in buget.

Majoritatea cuplurilor sunt formate din parteneri care lucreaza, astfel in momentul venirii copilului pe lume bugetul scade simtitor intrucat unul din parinti va ramane acasa pentru a avea grija de copil. Pe masura ce copilul creste si se apropie de varsta scolara, vine momentul unei investitii in educatie, de aceea planificarea financiara trebuie facuta tot timpul cu atentie.

Lasă un răspuns