Pericolele benzoatului de sodiu

benzoat de sodiu

Benzoatul de sodiu este bine-cunoscut pentru proprietatile sale anti-microbi; prin urmare, este adesea folosit in bauturi si alimente pentru a le prelungi viata la raft. Asadar, cat este folosit ca aditiv, le protejeaza impotriva bacteriilor, formarea de drojdie si de mucegai. Acest compus este gasit si in stare naturala in cantitati mici, intr-o gama larga de fructe, care insa nu prezinta nici un pericol pentru sanatate. Cu toate acestea, forma sa sintetizata artificial poate fi daunatoare sanatatii.

Desi benzoatul de sodiu previne aparitia mucegaiului, interactiunea sa cu acidul ascorbic (vitamina C) este un motiv de ingrijorare. Reactia cu vitamina C produce benzen, care este cunoscut pentru faptul ca provoaca boala cancerului la oameni. Studii diverse arata ca expunerea pe termen lung a organismului la benzen poate duce la afectarea maduvei osoase si la leucemie.

Nivelul de benzen poate sa creasca odata cu cresterea temperaturii sau expunerea la lumina. Astfel, intr-o zi calduroasa de vara, sucul ce contine benzoat de sodiu uitat in masina incinsa sau care nu este tinut la o temperatura scazuta poate sa contina un nivel de benzoat de soiu mai mare decat limitele de consum recomandate pentru oameni.

Pe langa natura sa carcinogena, benzenul poate afecta si organele interne, precum ficat, plamani, creier sau inima. S-a dovedit faptul ca benzenul poate altera si ADN-ul si poate provoca mutatii celulare ce duc la cancer.

Benzoatul de sodiu se gaseste nu numai in alimente, ci si intr-o gama larga de produse cosmetice disponibile in comert. De aceea se impune atentie si la utilizarea acestora, pentru a reduce pe cat de mult posibil efectele sale negative.

Alte studii arata si faptul ca benzoatul de sodiu se numara printre cauzele hiperactivitatii la copii. Nu este clarificat inca cum anume provoaca acest lucru, insa se impune evitarea expunerii copiilor ce sufera de ADHD, intrucat simptomele pot fi accentuate.

Daca un produs contine sau nu benzoat de sodiu, poate fi verificat pe eticheta sa. In ceea ce priveste limitarea consumului acestui aditiv daunator, recomandarea ar fi evitarea produselor alimentare si al bauturilor ce il contin.