Romania are sanse sa adopte parteneriatul civil, indiferent de sex, in urma deciziei comisiei deputatilor pentru munca si protectie sociala de a aviza proiectul de lege, urmand sa intr la vot in plenul Camerei Deputatilor. Parlamentarii au aprobat proiectul legislativ cu sapte voturi pentru, patru impotriva si o abtinere. Idee parteneriatului civil a fost propusa prima data la inceputul anului 2013.
Parteneriatul civil este un contract incheiat in fata unui notar public intre doua persoane adulte de acelasi sex sau sex diferit, prin care isi exprima consimtamantul de a convietui impreuna. Aceasta este prima data cand o comisie din Camera Deputatilor avizeaza favorabil un proiect de lege care se refera la recunoasterea parteneriatului civil.
Parteneriatul civil este recunoscut de multa vreme in multe tari civilizate din lume, precum o buna parte din Europa, insa si in America de Nord, America de Sud, Africa si Australia. Desi faptul ca parteneriatul (sau casatoria) sunt acceptate in state ca Regatul Unit, Suedia sau Franta, mai surprinzator e faptul ca acesta este recunoscut si in tari fost-comuniste, ca Estonia, Cehia, Slovacia, Croatia sau Ungaria, dar si in Africa de Sud si tari din America Latia, precum Argentina, Brazilia, Chile, Uruguay si Columbia.
Dintre tarile europene, Romania este printre ultimele care nu au aprobat o astfel de lege, alaturi de Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova sau Serbia – tari cu care nu prea vrem noi sa ne asociem, dar se pare ca ni se aseamana mai mult decat am vrea.
Parteneriatul civil contine drepturi precum transformarea bunurilor dobandite in perioada parteneriatului civil in bunuri comune, transferarea serviciilor medicale necesare unuia dintre parteneri, de la celalalt partener, in caz ca primul nu dispune de o asigurare medicala sau drept la mostenire in caz ca unul dintre ei moare si dreptul la pensia de urmas.
Trebuie mentionat faptul ca persoanele care traiesc in concubinaj pot beneficia de acest act, fara sa fie nevoie sa se casatoreasca. Acest lucru este important, in conditiile in care tot mai multi oameni aleg sa nu faca pasul spre casatorie. Parteneriatul civil, indiferent daca e intre un barbat si o femeie, doi barbati sau doi femei, nu va afecta cu nimic celelalte cupluri sau viata altora. Poate e timpul sa facem un mic pas spre Europa.