Obama il va gazdui pe Dalai Lama

dalai-lamaPresedintele Statelor Unite ale Americii, Barrack Obama, se va intalni vineri cu liderul spiritual Tibetan exilat, Dalai Lama.

China a indemnat Statele Unite ale Americii sa anuleze intalnirea, spunand ca ar putea deteriora relatia dintre cele doua natiuni. China il descrie pe Dalai Lama, ca fiind un separatist, in timp ce acesta sustine ca el evoca doar o mai mare autonomie a Tibetului, nu independenta acestuia.

Oficialii spun ca Statele Unite ale Americii nu sustine independenta tibetana, dar este ingrijorata de drepturile omului din China. Tibetul fiind guvernat ca o regiune autonoma in China.

Ultima oara cei doi au avut o intalnire in 2011, avand niste discutii care au iritat China. China a fost acuzata ca ar  reprima libertatile politice si religioase in Tibet. Beijing spune ca dezvoltarea economica a imbunatatit viata tibetanilor.

Obama se va intalni vineri dimineata cu Dalai Lama in camera hartilor din Casa Alba. Acesta gazduieste deobicei liderii straini in Biroul Oval, deci decizia de a folosi Camera Hartilor este vazuta ca o incercare de a da acestei vizite un profil redus.

Caitilin Hayden, purtatorul de cuvant al consiliului national de securitate spune ca Obama se va intalni cu Dalai Lama pentru capacitatea sa de respectat lider international religios si cultural. Aceasta mai sustine ca sustine puternic drepturile omului si libertatea religioasa a Chinei, ci nu indepententa Tibetului. Ea este foarte ingrijorata de tensiunea continua si de deteriorarea drepturilor omului in zonele tibetane din China.

Intre timp, purtatorul de cuvant al ministrului chinez, Hua Chunying spune ca Beijing a fost total impotriva acestei intalniri. Acesta sustine ca  intalnirea liderului Americii cu Dalai Lama este o interferenta intre afacerile interne ale Chinei si o incalcare a codului international de relatii si va deteriora foarte mult relatia Chinei cu Ameirica.

In ultimii ani, mai mult de 110 tibetani, mai multi dintre ei fiind calugari tineri si maicute ce traiesc in afara zonei Tibetului si-au dat foc pentru a protesta impotriva conducerii Beijingului, guvernul chinez acuzandu-l pe Dalai Lama ca orchestreaza aceste proteste.

 

 

Lasă un răspuns