Oamenii care cred ca le datorezi ceva

Colegi certandu-se

Colegi certandu-se

Te-ai despartit vreodata de cineva si te-ai trezit ca ti se spune: „Nu-mi vine sa cred ca ma lasi asa! Dupa tot ce am facut pentru tine!”

Sau ai refuzat vreodata sa faci o favoarea cuiva pentru ca aveai un motiv foarte bun (sa zicem, nu puteai sa-i ajuti sa se mute pentru ca trebuia sa lucrezi in acea zi peste program), iar ei s-au enervat foarte, foarte tare? Aproape pana in punctul in care parea ca se poarta de parca ai fi fost platit sa muncesti in avans pentru ei si nu ti-au indeplinit promisiunea? De parca ar fi crezut ca le datorezi ceva?

Sau poate cealalta persoana a incetat brusc sa vorbeasca cu tine, fiind clar ca le-ai gresit cumva si cumva le datorezi o scuza sau vreo forma de compensare? Acest lucru ar putea sa te faca pe tine sa te gandesti ca ei ar trebui sa-si ceara scuze tie pentru ca exagereaza, ducand la o cearta care dureaza pana in ziua in care unul dintre voi refuza sa participe la inmormantarea celuilalt.

Exista o sansa destul de mare ca ultima persoana care s-a ofticat pe tine fara niciun motiv a facut asta pentru ca nu ti-ai platit o datorie pe care nici macar nu stiai ca o ai. Este o chestie ciudata, in care, in majoritatea relatiilor, sau poate in fiecare relatie, intr-un anumit moment, ambele parti cred ca cealalta parte le datoreaza ceva.

Majoritatea casatoriilor neplacute functioneaza astfel. Sotia se gandeste ca: „Tipul asta era un singuratic si jumatate pana am aparut eu, cine stie unde s-ar fi aflat acum daca nu-l salvam eu. Probabil ca murea!” Intre timp, sotul se gandeste: „Eu aduc painea in casa, i-am oferit casa asta draguta, daca nu eram eu putea sa ajunga cu un ticalos care poate ca o batea! Probabil ca murea!” Ambii cred ca sunt martirii in acea relatie, sacrificandu-se in mod altruit, in timp ce celalalt nu face nimic altceva decat sa tot ia.

Cheia sta in faptul ca in fiecare caz, cealalta persoana vrea sa le datorezi ceva, pentru a avea mai multa putere asupra ta (cine are puterea, banca sau debitorul?) Insa, nu pot sa fie directi, prezentandu-le de ce sau ce le datorezi – se enerveaza doar cand nu le „platesti”.

Lasă un răspuns