O lege pentru reducerea poluarii duce accidental la cresterea poluarii

Poluare in Mexic
Poluare in Mexic
Poluare in Mexic

Desi poza din articol pare sa fie o scena dintr-un thriller post-apocaliptic, asa arata Mexico City vazut din aer, multumita celor 460.000 de autovehicule care elimina smog zilnic in atmosfera.

Pentru a rezolva problema, in 1989, orasul a introdus o politica numita „Hoy no circula” („Astazi nu circuli”), care pur si simplu interzicea unui procent din autoturismele orasului sa fie utilizate in fiecare zi. Au procesat astfel dupa numarul placutei de inmatriculare – daca al tau se termina cu un 5 sau un 6, nu aveai voie sa-ti conduci masina intr-o luni, asa ca trebuia sa te duca altcineva, sa iei un taxi, un autobuz sau sa mergi cu cicicleta. A doua zi, puteai sa conduci, insa altcineva trebuia sa nu conduca.

Speranta consta in faptul ca daca mii de masini nu vor circula in fiecare zi, se va observa o scadere a nivelului de poluare si se va folosi mai des transportul in comun. Infailibil!

Totusi, nu trebuie sa subestimam niciodata cat de departe sunt dispusi unii oameni sa mearga pentru a nu face dupa cum li se zice. Hoy no circula interzicea folosirea masinilor dupa intre cinci dimineata si zece noaptea, lasandu-i pe soferi cu sapte ore in care puteau sa recupereze ofeririea poluarii in oras. Nivelul poluarii aerului a crescut in orele de dupa zece noaptea, demonstrand ca oamenii mai degraba lucreaza 17 ore pe zi, decat sa ia autobuzul.

Insa, cei care voiau un mod mai convenabil de a scapa de lege, pur si simplu au cumparat o a doua masina. Politica se aplica masinilor, nu oamenilor, asa ca nu interziceau nimanui sa conduca o masina difeirta cu o placuta de inmatriculare diferita in zilele in care nu aveau voie cu masina lor. Acest lucru nu numai ca a marit numarul de masini din Mexico, insa oamenii optau pentru masini foarte ieftine, de doi lei, care poluau foarte mult ca sa le aiba de rezerva, asa ca poluau mai mult in zilele in care nu aveau voie sa-si conduca masinile normale.

Insa, cum ramane cu cei care au facut dupa cum cerea legea si si-au lasat masina acasa? Si ei au dat-o in bara. Majoritatea au preferat sa ia un taxi in zilele in care nu aveau voie sa conduca. Ca pura intamplare, majoritatea taxiurilor mexicane sunt Volkswagen Beetle, care polueaza atat de mult incat au incetat sa le mai vanda in Statele Unite inca de pe vremea cand filmul original „Razboiul stelelor” a aparut. Deci, o crestere a numarului de utilizari de taxiuri s-a tradus intr-o crestere a poluarii.

Si-a invatat Mexico lectia? Oh, nu – observand ca politica lor nu are efect, au extins „Hoy no circula” de la zilele saptamanii pentru a includa si sambata.

 

Lasă un răspuns