Mituri despre cafea, demontate

cafea

Cafeaua este probabil cea mai consumata bautura din lume. Cu toate acestea, nu toata lumea cunoaste beneficiile pe care le are, iar unii cred ca provoaca mai mult rau decat bine. S-au format astfel o serie de mituri legate de aceasta bautura, care doar inrautatesc imaginea ei. Printre cele mai  intalnite mituri legate de cafea se numara urmatoarele:

1. Consumul de cafea este daunator
Adevarul este ca exista efecte adverse asupra sanatatii, datorate continutului de cofeina. Sunt insa si multe beneficii asociate unei cesti de cafea consumate: reduce sansele aparitiei diverselor boli precum Parkinson, ciroza, diabet sau chiar cancer la colon. Antioxidantii lupta cu deteriorarea celulara si reduc riscul de afectiuni cardiace. De asemenea cafeaua imbunatateste concentrarea si memoria. Ideea este ca nu trebuie consumata in exces, intrucat excesele niciodata nu sunt benefice.

2. Cafeaua provoaca deshidratare
Aceasta conceptie gresita pleaca de la proprietatea usor diuretica a cafelei. Cercetarile arata totusi ca la un consum moderat nu exista riscul de deshidratare, o persoana poate bea 3 sau 4 cafele pe zi fara sa aiba probleme.

3. Cafeaua decofeinizata nu contine cofeina
Fals. Procesul decofeinizarii inlatura, intr-adevar, mare parte din cofeina, insa o cantitate de cateva procente tot ramane, de obicei reusindu-se eliminarea unei cantitati de 97% cofeina prin procesul de decofeinizare.

4. Cafeaua creste nivelul de stres
Multi pretind ca devin stresati dupa ce beau cafea. Aceasta se datoreaza faptului ca prin natura sa, cafeaua blocheaza productia de adenozina din corp. Adenozina usureaza stresul, prin urmare o persoana ce consuma cafea in exces poate experimenta niveluri mai ridicate de stres.

5. Cafeaua este un remediu bun pentru mahmureala
In realitate, cafeaua este ultimul lucru pe care ar trebui sa il alegi cand vrei sa scapi de mahmureala. De ce? Pentru ca odata cu deshidratarea datorata mahmurelii mai adaugi si cafea, ce are proprietati diuretice, si astfel combini efectul diuretic al alcoolului cu cel al cafelei. Vei putea ajunge la deshidratare mai accentuata; apa este cel mai bun remediu in acest caz.

Acestea ar fi doar cateva din miturile si conceptiile gresite despre cafea. Cu siguranta nu este o bautura periculoasa de care trebuie sa te feresti in totalitate. Se recomanda consumul moderat, intrucat excesele nu sunt niciodata benefice.

Un comentariu la „Mituri despre cafea, demontate”

Comentariile sunt închise.