Matreata si scalp uscat

matreata

Exista multe conceptii gresite cu privire la ceea ce poate parea a fi matreata, acele particule albe gasite in par. Unii le confunda cu matreata si le trateaza cu produse anti-matreata, cand exista si posibilitatea sa fie doar piele moarta, uscata, formata datorita unui scalp uscat. Folosind produse anti-matreata se poate face mai mult rau decat bine.

Matreata si formarea sa reprezinta o conditie clinica denumita pityriasis. In principal, este cauzata datorita unei suprasecretii de sebum de catre glandele sebacee aflate la nivelul scalpului. Acest sebum se amesteca cu transpiratie, celule moarte si bacterii. Datorita interventiei bacteriene, matreata se dovedeste a fi contagioasa. Igiena necorespunzatoare contribuie si ea la aparitia matretii, insa foarte des si predispozitia genetica este una din cauze.

Scalpul uscat, pe de alta parte, este cauzat de o secretie insuficienta a glandelor sebacee. Acestea, fiind deshidratate, duc si la uscarea pielii scalpului, ceea ce duce la exfoliere. Hidratarea insuficienta a organismului poate sa provoace aceasta conditie, dar si alte conditii medicale si afectiuni precum, spre exemplu, psoriazisul.

Aspectul acelor „fulgi” din par si de pe scalp este determinant in stabilirea diagnosticului exact. Cei aratati in toate reclamele de sampon anti-matreata reprezinta de fapt rezultatul scalpului uscat si nu al matretii. Matreata, prin combinatia intre sebum, transpiratie, bacterii si alte impuritati, tinde sa aiba o culoare mai inchisa, galbuie.

Tratamentul impotriva matretii implica folosirea diverselor sampoane de pe piata, care in majoritatea cazurilor functioneaza. Folosirea acestora pentru tratarea scalpului uscat insa, poate inrautati conditia. Compusii cu alcool din aceste sampoane dezhidrateaza si mai mult glandele sebacee si rezulta intr-un scalp si mai uscat, ce prezinta si mancarimi. Atat matreata cat si scalpul uscat pot fi eficient tratate prin mentinerea unei igiene corespunzatoare, mai degraba decat folosirea diverselor produse de ingrijire a parului, care de cele mai multe ori au efecte adverse.

Lasă un răspuns