Masuri pe care trebuie sa le luam in cazul unui accident

crucea_rosie

vExista situatii extreme cand unei persoane i se face rau sau pateste un accident si necesita primul ajutor. Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmam in astfel de circumstante?

1)Luarea masurilor de siguranta

Este necesar sa ne asiguram ca factorul care a provocat accidentul nu mai pune in pericol viata persoanei care necesita primul ajutor dar si de faptul ca, incercand sa salvam respectiva persoana, nu ne punem propria viata in pericol.

2)Evaluarea starii victimei.

Trebuie sa verificam mai intai daca victima este constienta si ne poate spune ce a patit. Daca victima nu este constienta, trebuie sa verificam daca victima mai respira. Daca nu mai respira trebuie sa vedem daca are semne vitale. Trebuie sa stim foarte bine in ce stare se afla victima pentru a sti ce sa raportam persoanelor specializate in acordarea primului ajutor.

3)Trebuie sa sunam la urgente si sa anuntam faptul ca persoana respectiva a suferit un accident

Este necesar sa oferim cat mai multe informatii despre locul in care s-a petrecut accidentul, ora si starea victimei. Fara aceste informatii utile, echipa de salvare nu poate ajunge la timp. Eventul, daca este un spatiu mai izolat, este necesar sa oferim indicatii suplimentare legate de traseul pe care echipa de salvare trebuie sa il parcurga.

4)Masuri pe care trebuie sa le luam pana vine echipa de salvare.

Pe cat posibil trebuie sa evitam sa mutam victima de la locul accidentului, deoarece ea poate avea leziuni interne si o mutare ii poate pune viata in pericol. Daca victima si-a pierdut cunostiinta, aceasta trebuie invelita cu o patura pentru a evita racirea corpului, si trebuie plasata cu picioarele in sus pentru a i se oxigena creierul si a diminua posibile afectiuni cerebrale ulterioare. Daca victima s-a inecat, trebuie sa i se aplice tehnici specifice de recuperare, in cazul in care le cunoastem. Daca nu le cunoastem, este mai bine sa asteptam ajutorul de la echipa de salvare pentru ca aplicarea gresita a unei tehnici de resuscitare poate duce la complicatii si chiar la decesul victimei.

 

 

Lasă un răspuns