Doua din centrele de conducere care monitorizeaza temperatura de la suprafata globala au raportat informatiile lor pentru Mai, si amandoua centre au gasit ca este cea mai calda luna din recordul planetei. NASA a descoperit ca luna mai, a avut o temperatura globala medie care era cu 1.38 de grade Fahrenheit peste medie, ce ar face cea mai calda luna, intrecand cu mult temperatura din mai 2012. Analiza separata a agentiei meteorologica Japoneza a gasit de asemenea ca mai si lunile metorologice de primavara din Martie pana in Mai ar fi fost cele mai calde inregistrate.
Aceste rezultate sunt preliminare, cu date din ambele agentii supuse revizuirii. NASA a postat o nota asupra datelor temperaturii de la suprafata pe website marti, spunand ca datele lipsa din China inca nu au sosit inca, si ca datele lor nu sunt comparabile direct cu inregistrarile anterioare.
Mai tarziu in aceasta saptamana, Administrarea Atmosferica si National Oceanica isi vor lansa numerele globale, ce tipic s-au potrivit cu cele din alte centre, dar ceva difera oarecum din pozitii. Potrivit Agentiei Lumii Meteorologice, unul din 10 ani inregistrati calzi au avut loc secolul 21.
Datele indica ca un eveniment in productie El Nino in Oceanul Pacific tropical ecuatorial ar putea deja sa stimuleze temperatura medie de la suprafata globului putin. Astfel de evenimente tind sa adauge o incalzire globala realizata de om, rezultand in inregistrari ani de incalzire, la fel ca cei din 1998 si 2005, depinzand a carui data in care crezi mai mult.
Mai a caracterizat cateva valuri de caldura ce merita luate in considerare. Studiile au afisat ca valurile de caldura au devenit deja mai intense si tin mai mult timp la nivel global, ca si media de incalzire a temperaturii in raspuns cu cresterea cantitatii de gaze cu efect de sera in aer.
Temperaturi mai mari decat cele medii au predominant de asemenea in timpul lunii Mai, prin Australia, Europa si in vestul Statelor Unite ale Americii.