Imagini uimitoare cu Luna

NASA a reusit sa captureze cea mai frumoasa piveliste, reusind sa surprinda fata nevazuta a Lunii, care nu poate fi vazuta de pe Pamant. Astfel, cu ajutorul satelitului DSCOVR, specialistii de la NASA au reusit sa creeze o animatie care arata fata intunecata a Lunii, si care a fost realizata cu ajutorul a mai multor fotografii facute cu camera telescopica EPIC, montata la bordul satelitului DSCOVR, care a fost lansat pe data de 11 februarie 2015. Imaginile au fost realizate de la o distanta de 1,6 milioane de kilometri.

Astfel, NASA a dorit sa arate pentru a doua oara fata intunecata a Lunii- ceea ce este complet incorect, deoarece aceasta este luminata de Soare. Prima data cand a fost surpinsa aceasta fata nevazuta a Lunii a fost in anul 1959, cand sonda ruseasca Luna3 a reusit sa faca primele fotografii.

Camera care se afla pe satelitul DSCOVR, EPIC, reuseste sa realizeze serii de cate 10 fotografii, utilizand diferite filtre de banda ingusta- de la ultraviolet la infrarosu apropiat. Astfel, fotografiile obtinute la intervale de timp de aproape 30 de secunde- pe canelele rosu, albastru si verde- au fost folosite pentru a obtine o imagine color.

Satelitul DSCOVR este rezultatul unei colaborari intre NASA, U.S. Air Force si NOAA si a fost lansat pe orbita la 11 februarie 2015. Scopul sau principal este de a mentine capacitatea SUA de monitorizare in timp real a vantului solar, deosebit de important pentru a ca specialistii sa faca prognozele de vreme si sa emita alertele furnizate de NOAA.

Fata nevazuta a Lunii

Primele fotografii cu fata intunecata a Lunii au fost realizate in anul 1959, iar in urma studierii acestor imagini satelitare, oamenii de stiinta au descoperit ca aici se afla mai putine ”mari” de lava si mai multi munti. Cu toate acestea, expresia ”partea intunecata a Lunii” este una total incorecta. Luna inconjoara Soarele impreuna cu Pamantul, deci lumina solara cade in decursul revolutiilor pe toata suprafata ei, insa noi vedem doar partea indreptata spre Pamant, cea iluminata.