Suntem obisnuiti, unii dintre noi, sa bem o cana de ceai inainte de a pleca la munca, in timpul programului de lucru, sau dupa serviciu. Pauzele pentru ceai au devenit o traditie sau chiar adevarate ritualuri in anumite culturi, fiind respectate cu religiozitate. Ceaiul este o bautura revigoranta pentru majoritatea oamenilor, ziua parca nu mai e simtita la fel fara o cana de ceai fierbinte. Chiar si cercetatorii si oamenii de stiinta vorbesc despre enormele beneficii ale ceaiului, deci trebuie sa fie ceva adevar si aici, este timpul sa aflam exact despre ce este vorba.
Beneficiile aduse ceaiului pentru piele au fost dezvaluite pe parcursul realizarii studiilor si cercetarilor in aceasta privinta. Unul dintre aceste studii a conchis ca un consum de ceai verde sau diverse formule ale acestuia pot reduce afectarea pielii de catre razele solare, distrugand acei radicali liberi daunatori. Consumul de ceai reduce inflamatiile pielii, uscarea pielii, cearcanele si pungile de sub ochi pot fi atenuate prin comprese cu ceai. De asemenea un ceai verde, rece, cu gheata, poate fi folosit si ca tonificator.
Alte studii realizate de echipe de cercetatori din intreaga lume arata ca un consum constant de ceai ajuta la pastrarea densitatii oaselor, atat pentru barbati cat si pentru femei. La aceasta concluzie s-a ajuns tinandu-se cont de continutul bogat in fluoride al ceaiului verde, ce are efect direct asupra consistentei si densitatii oaselor. Alti compusi si substante continute de ceai ajuta la imbunatatirea si intarirea oaselor; ceea ce este uimitor aici este faptul ca nu conteaza atat de mult cantitatea de ceai consumata, cat perioada totala, de cat timp consuma persoana respectiva ceai. In ceea ce priveste efectele pozitive asupra sistemului osos, cercetarile au descoperit ca persoanele ce consumau ceai de mai bine de un deceniu prezentau o situatie mai buna in acest sens.
Consumul de ceai poate imbunatati si sanatatea dintilor, gingiilor si poate preveni formarea cariilor. O ceasca de ceai verde pe zi ajuta la tinerea la distanta a problemelor dentare. Toate acestea se datoreaza prezentei unei substante antioxidante in compozitia ceaiului verde, substanta care are si proprietati anti-inflamatoare si ajuta la evitarea problemelor dentare pe termen lung. Ceaiul negru, pe de alta parte, previne si distruge bacteriile din cavitatea bucala, diminuand astfel si afectiunile gingiilor si degradarea dintilor.
Pe langa toate acestea, consumul de ceai se spune ca reduce si riscul de cancer, previne artrita, intoxicatiile alimentare, nivelul scazut de zahar in sange si chiar diminueaza riscul de Parkinson. Este cu siguranta o bautura-minune, fara de care unii nici nu isi pot inchipui viata!