Ghinionul si superstitiile

superstitii

Superstitiile au facut parte din viata oamenilor din timpuri imemoriale. Majoritatea superstitiilor isi au originea in vremuri stravechi, cand omul era la mila naturii. Nu avea cum sa inteleaga la acel moment din punct de vedere stiintific anumite lucruri, si nici tehnologia necesara care sa il edifice si sa il lamureasca. Singura optiune ramasa a ajuns sa fie crearea de povesti si credinte, idei ce omul considera ca il vor proteja de suferinta. Aceste traditii si obiceiuri au devenit superstitii ce au fost transmise de-a lungul generatiilor.

Cateva din cele mai frecvent intalnite superstitii sunt urmatoarele:

Vineri, 13. Exista multe teorii cu privire la numarul 13. Conform religiei Valhalla, in timpul unui festin la casa zeilor au fost 12 oaspeti, zeul inselaciunii nefiind invitat; cu toate acestea si-a facut aparitia, fiind al 13-lea. Conform crestinismului, Cina cea de Taina a avut de asemenea 13 persoane, tradatorul Iuda fiind al 13-lea. De asemenea Iisus Hristos a murit intr-o zi de vineri, de aceea ziua de vineri 13 este considerata zi cu ghinion de crestini.

Oglinda sparta – Conform culturii romane, reflectia in oglinda a unei persoane era reprezentarea sufletului acesteia. Spargerea oglinzii sau privirea intr-o oglinda sparta semnifica sapte ani de ghinion. Dupa fiecare sapte ani se credea ca sufletul se regenereaza.

Pisica neagra – Bast era o zeita-pisica divinizata in Egiptul antic. In eforturile de a inlatura orice alta religie decat crestinismul, preotii au popularizat pisica neagra precum un simbol al ghinionului; femeile ce ingrijeau animale erau considerate vrajitoare.

Sarea varsata – se crede ca aduce ghinion. Pentru a contracara efectele, trebuie aruncata peste umar, pentru a alunga spiritele rele ce urmaresc persoana. Originea acestei superstitii vine din perioada in care sarea era foarte scumpa si apreciata, astfel varsarea ei nu era considerata benefica.

Desi multe superstitii isi au originea in teama de necunoscut, putine persoane gasesc o explicatie logica in spatele lor. Spre exemplu, a merge pe sub o scara trebuie evitat nu neaparat din cauza ca aduce ghinion, ci si ca o masura de siguranta, pentru ca de deasupra pot cadea lucruri si se pot intampla accidente. Oricare ar fi originile lor, superstitiile au facut si fac inca parte din toate culturile si religiile lumii.

Lasă un răspuns