Efectele stresului si privarii de somn

stres

Ritmul alert al vietilor noastre in prezent si timpul limitat pe care il avem pentru a gestiona toate activitatile importante pe care le desfasuram au un rol foarte important asupra sanatatii fizice dar si mentale. Daca simptomele initiale nu par tot timpul foarte alarmante, stresul prelungit si privarea de somn datorita programului haotic pe care il avem provoaca disconfort si chiar afecteaza sanatatea. Cateva dintre efectele acestor doua – stres prelungit si privare de odihna – sunt enumerate in continuare.

Scaderea in greutate – cand te stresezi din punct de vedere mental dar si psihic, acorzi in mod inconstient o importanta redusa activitatilor zilnice obisnuite, precum alimentarea sanatoasa si la ore regulate. Ca si rezultat, in conditiile lipsei de odihna, ceasul biologic al fiecaruia este afectat si nu mai gestioneaza corespunzator alimentatia, astfel se ajunge la scaderea in greutate intr-un mod rapid si deloc sanatos.

Scaderea imunitatii – corpul este construit intr-o asa natura incat trateaza stresul fizic in exces exact la fel ca si o infectie. Reactia este astfel imediata, se activeaza celulele imune pentru a proteja corpul. In cadrul acestui proces, orice virus sau infectie bacteriana poate fi ignorata sau ii poate fi acordata o atentie redusa si prin urmare organismul este afectat mai usor.

Reducerea apetitului sexual – nivelul crescut de stres, cuplat cu odihna redusa, afecteaza si interesul pentru sex. Aceasta conditie este preponderenta femeilor. Chiar si pana a ajunge la menopauza, daca sunt supuse stresului excesiv si nu se odihnesc suficient, apetitul sexual se reduce considerabil.

Anxietate – stresul, anxietatea si privarea de odihna sunt strans interconectate. Cand esti foarte stresat, nu te poti odihni. Aceasta lipsa de odihna combinata cu stresul provoaca si anxietate, datorita careia vrei sa dormi, dar nu poti, si astfel devii si mai stresat. Acest cerc vicios poate fi intrerupt doar prin relaxarea mintii si corpului.

Dificultati in concentrare – nu te vei mai putea concentra cum trebuie datorita lipsei de odihna. Combinata cu stresul, reduce considerabil perioada de atentie pe care o acorzi unui lucru sau situatii, astfel esti distras in continuu si nu poti sa te concentrezi pe ceea ce faci.

Daca nu este tratata si remediata la timp prin luarea de masuri corespunzatoare, privarea de odihna si stresul pot avea efecte adverse asupra sanatatii mentale a unei persoane. Astfel pot sa isi faca aparitia iluziile, halucinatiile, stari de paranoia si depresie, comportament antisocial si asa mai departe – doar cateva dintre posibilele probleme psihologice ce ar putea afecta persoana.

 

 

Lasă un răspuns