Aparut de peste 10.000 de ani, continua sa fie consumat in ciuda cunoasterii diverselor efecte pe care le are asupra organismului. Este ca un drog pentru sistemul nervos. Intr-o anume masura poate fi benefic, dar pierderea controlului in materie de consum duce la abuz. Multi cad prada alcoolismului si ajung sa-si strice sanatatea si viitorul, fara a tine cont de efectele pe care le are consumul asupra corpului.
Consumul de alcool are un set de efecte secundare care modifica in mod constant corpul. Daca o persoana e intr-un stagiu incipient al consumului, este mai vesela, mai relaxata si mai eliberata de stres, insa continuarea face loc treptat lipsei de echilibru, durerilor de cap si starilor de voma.
Cum am mentionat si la inceput, efectele asupra sistemului nervos sunt cele mai critice. Alcoolul influenteaza functiile emotionale si capacitatea creierului; surprinzator, cresterea nivelului de alcool in sange mareste toleranta la durere, si cauzeaza pierderi de memorie, dependenta si alte efecte resimtite pe termen scurt.
In al doilea rand, consumul de alcool dilata capilarele si vasele de sange, putand duce uneori la hemoragii cerebrale si chiar moarte. Pierderi la nivelul hemoglobinei, reducerea imunitatii la infectii si iritatii, afectarea maduvei osoase, scaderea rezistentei se numara printre dezavantajele consumului de alcool.
In al treilea rand, tratamentul medicamentos, mai ales cel cu antibiotice, nu este compatibil cu consumul de alcool. Poate provoca deranjamente stomacale, ameteala, stari de voma. Rezultatul combinarii antibioticelor cu alcoolul este faptul ca primele raman in sange o perioada mai mare de timp si provoaca dureri de cap, stari de voma, pierderea echilibrului si altele.
Al patrulea aspect este ca alcoolul reduce fluxul sanguin din corp, ducand la o stare de slabiciune generala si la deteriorarea muschilor, cu cat este consumat mai mult alcool cu atat mai slabi devin muschii, de aceea se recomanda un consum moderat sau evitarea cu totul.
La final dar nu pe ultimul loc intre efectele negative ale alcoolului este afectarea hormonilor, in sensul reducerii emisiei acestora de catre organism.
Atat pe termen lung cat si pe termen scurt, consumul de alcool afecteaza negativ organismul, consecintele fiind: lipsa concentrarii, pierderi de memorie, schimbari de atitudine, diminuarea reflexelor, cancer la ficat, hepatita, cancer la san, cresterea tensiunii arteriale, atacuri cerebrale, gastrita, blocaje renale si multe altele.
Fiind absorbit rapid in sange, afecteaza imediat sistemul nervos, responsabil pentru toate functiile corpului, asadar excesul nu este in nici un caz recomandat, ci consumul moderat care in unele cazuri poate aduce beneficii