Un diamant clar si stralucitor este ceva extrem de rar in lume. Cele care sunt gasite astazi s-au format in urma cu miliarde de ani. Insa, o noua metoda poate creste diamante de calitate in numai trei luni. Acestea vor fi identice cu omologii lor naturali iar costul va fi cu 30-40% mai ieftin decat a celor naturale. Acest lucru devine promitator pentru oricine care lucreaza in piata inelelor de logodna si devin utile si in viitorul electronicelor. „Daca cineva va spune ca poate face diferenta dintr-un diamant natural si unul facut in laborator, fara un aparat de ultima generatie, inseamna ca acea persoana minte”- sustine Ariel Baruch, bijutier la Diamonds al Israel Standard Inc., care vinde diamante crescute in laborator.
Diamante de laborator
Cererea globala de diamante din prezent este intr-o continua crestere, multumita cresterii clasei de mijloc din anumite state precum India sau China. Insa, au trecut cateva decenii de cand o mina de dimensiuni mari a mai fost descoperita. Pana in anul 2019, cererea de diamante va creste cu aproape 5-6% la nivel mondial. Cu toate aceste, din fericire, diamantele pot fi realizate si in laborator. In anii 1950, oamenii de stiinta au reusit sa realizeze primul diamant prin reaplicarea de caldura intensa si presiune mare, creand astfel conditiile din subteran optime pentru formarea diamantelor.
Pietrele au tendinta de a fi decolorate si mici, insa acestea au in componenta lor unele proprietati care definesc diamantele naturale.
Diamantele sunt cele mai tari materiale cunoscute vreodata. Pot rezista in fata nivelurilor ridicate de radiatii si nu declanseaza un raspuns imun in fata acestora. Astfel, diamantele devin utile in constructii, inginerie nucleara si chiar si medicina. In anul 2013, industria a folosit aproape 1500 de tone de diamante, 99% dintre acestea fiind realizate in laborator.
Desi atat specialistii, cat si cumparatorii raman sceptici, pretul ramane cea mai atractiva calitate a unei astfel de pietre pretioase. Daca un diamant adevarat ajunge la 20.000 de dolari, unul creat in laborator costa in jur de 7-8.000.