Depresia in lume si in Romania

Tanar depresiv

Depresia reprezinta una dintre problemele cotidiene cu care se confrunta foarte multi oameni; unele cifre estimeaza cifra diagnosticatilor la peste 350 de milioane in toata lumea. Desigur, numarul s-ar putea sa fie mai mare, dintr-o serie de motive:

  • stigmatul social – unii oameni se tem ca vor fi priviti diferit daca recunosc ca sufera de depresie, asa ca prefera sa sufere singuri si sa nu urmeze un tratament care i-ar putea vindeca;
  • o stima de sine prea mare – alti oameni cred ca depresia este o boala pentru oameni slabi, care nu au control, deci nu pot accepta ca si ei ar avea trece prin asa ceva. Acest lucru nu este adevarat, deoarece fiecare avem modul nostru de a privi problemele si de a trece peste ele. Daca cineva nu poate sa treaca peste ceva si are nevoie de ajutor, asta nu inseamna ca e o persoana slaba, ci pur si simplu asa este programat organismul lor;
  • lipsa de informare – spre deosebire de primele doua categorii care sunt perfect constiente de simptomele bolii si ce ar putea sa implice prezenta acestora, aceasta categorie nu stie exact ce si cum. Depresia afecteaza foarte des persoanele de peste 50 de ani, iar boala nu era foarte cunoscuta in Romania inainte de perioada post-decembrista. Asadar, unii batrani nu stiu ce anume ii face sa aiba acele stari, in timp ce altii nu cred in existenta bolii, per total (acestia s-ar incadra mai degraba in categoria a doua).

Depresia are o mare varietate de simptome: persoana adorme greu, se trezeste noaptea si se trezeste greu dimineata, se simte trista, nelinistita, iritata, obosita, prezinta o lipsa de interes fata de activitatile care candva ii faceau placere, pofta de mancare ii scade, in timp ce libidioul poate urca sau scadea foarte mult. Este cunoscut si faptul ca apar ganduri de sinucidere, iar, in lipsa unui tratament, persoana poate ajunge sa se omoare.

Un comentariu la „Depresia in lume si in Romania”

  1. Pot spune ca am avut si eu perioade mai grele in viata, insa un animal de companie a fost rezolvarea. Acum face parte pe deplin din viata mea si chiar recent ii cumpar tot felul de lucruri de la Petshopsalon.ro. Afirm ca un caine e rezolvarea tuturor problemelor!

Comentariile sunt închise.