De ce se topesc ghetarii

Procesul topirii ghetarilor este unul normal, insa ritmul in care acest lucru se intampla in ziua de astazi nu este deloc normal. Ninsorile nu reusesc sa inlocuiasca gheata care se topeste si multi ghetari devin inexistenti. Acest lucru poate afecta oamenii, animalele, pasarile si pestii.

Ghetarii se formeaza in cele mai reci zone ale globului, fie la nivelul solului sau pe munti. Contin zapada transformata in gheata dupa ce un alt strat de zapada s-a depus, intarind-o. Pentru ca un ghetar sa isi mentina sau mareasca dimensiunea, este important ca ninsorile din fiecare an sa fie abundente si sa depaseasca astfel cantitatea topita. In caz contrar ghetarul se va micsora treptat, de la un an la altul, pana va disparea complet.

La o crestere a temperaturii stratul de la suprafata ghetarului incepe sa se topeasca. Desi acest proces este normal, ritmul in care se petrece topirea creste de la un an la altul, peste tot in lume. Incalzirea globala a crescut temperatura medie pe intreg globul, astfel ghetarii se topesc mai mult comparativ cu anii anteriori.

Comunitatile care traiesc pe marginea raurilor alimentate de topirea ghetarilor sunt astfel in pericol de inundatie. Lacurile formate vor creste in marime, si daca tendinta actuala se pastreaza in curand va veni vremea cand acesti ghetari nu vor mai exista.

Nivelul marilor a cunoscut o crestere in ultima perioada, datorita cresterii temperaturii ca urmare a incalzirii globale. Nivelul marilor si oceanelor va continua sa creasca si datorita topirii accelerate a ghetarilor, iar comunitatile ce locuiesc in zone apropiate de mare vor fi amenintate.

Multe dintre aceste efecte se fac deja simtite in multe parti ale globului. Locuri in care nu s-au intalnit niciodata temperaturi de peste 40 grade Celsius, le intalnesc astazi; seceta apare in locuri in care aceasta problema nu exista inainte; padurile ard, apar incendii datorate temperaturilor din ce in ce mai ridicate de la un an la altul. Aceasta tendinta de incalzire a climei trebuie tinuta sub control, pentru ca situatia se inrautateste treptat.

Lasă un răspuns