De ce Black Friday (Vinerea Neagra) este numit asa

black friday

Vinerea Neagra, adica Black Friday a fost deja vinerea trecuta pentru noi, romanii. Insa, s-a intrebat vreodata cineva de ce aceasta zi de reduceri atat in mediul fizic, cat si in mediul online, se numeste asa? De ce si cum s-a ajuns la o asemenea titulatura, dat fiind faptul ca asta, pana la urma, suna a ceva negativ?

Insa, in cazul americanilor, Black Friday abia soseste vinerea aceasta, la o saptamana dupa ziua romaneasca in care s-au taiat preturile pana la 90% chiar. Pentru cei mai multi dintre americani, Black Friday este imediat dupa Ziua Recunostintei atunci cand poti sa ai parte de reduceri si discounturi mari la tot felul de produse. Aceste lucruri pot deveni chiar si cadouri de Craciun, avand in vedere ca nu mai este mult timp nici pana atunci.

Insa, de ce se numeste Black Friday?

Exista mai multe povesti care sa exemplifice semnificatia acestei zile. Cea mai populara, totusi, are de-a face cu hartia, tusul si contabilitatea. Ceea ce urmeaza a fi relatat aici este preluat de pe Wikipedia.

Multi comercianti au obiectat la utilizarea unui termen negativ pentru a se referi la una dintre cele mai importante zile de shopping din an. Pana in anul 1980 incepuse sa circule o teorie alternativa: cum ca retailerii care ar fi avut parte de vanzari putine si pierderi financiare in tot timpul anului, si-ar fi facut profituri mai mari in timpul sezonului de sarbatori, incepand cu ziua dupa cea de Ziua Recunostintei.

Atunci cand acest lucru ar fi fost inregistrat in dosarele lor financiare, odata obisnuitele practici de contabilitate ar fi folosit cerneala rosie pentru a demonstra veniturile negative si cerneala neagra pentru a sublinia veniturile pozitive. In cadrul acestei teorii, Black Friday este inceputul perioadei cand retailerii nu ar mai avea parte de pierderi in vanzari(cu rosu) si in schimb vor avea numai profit(negru).

Cam de aici vine Vinerea Neagra. Desi ne gandim la culoarea negru ca la ceva negativ si care ar avea legatura cu filmele de groaza sau orice altceva de rau augur, de fapt asta inseamna atat profitul cumparatorilor, cat mai ales al vanzatorilor.

Lasă un răspuns