Cum sa reduci costurile pentru afaceri

In perioade economice dificile orice proprietar de afacere trebuie sa tina o evidenta a cheltuielilor in ciuda rezultatelor bune oferite de vanzari, pentru simplul fapt ca o crestere a costurilor poate sa consume profiturile intr-un timp foarte scurt. Mult prea des intreprinzatorii devin frustrati de vanzarile slabe si costurile in crestere, facand greseli fatale. Printre acestea se numara concedierile, reducerea echipei de vanzari, reducerea bugetului de marketing sau eliminarea de sisteme si tehnologii care ar fi crescut eficienta operationala. Odata ce antreprenorul se abtine de la astfel de tehnici, problema costurilor ridicate ramane. In continuare cateva idei de reducere a costurilor benefice pentru afacere.

Primul pas in reducerea costurilor este o evidenta clara a cheltuielilor, realizata lunar sau la trimestru, acest raport trebuie sa includa toate detaliile despre nevoile intreprinderii, cat se cheltuie, care este bugetul alocat pentru fiecare departament si cat poate fi economisit. De aici intreprinzatorul isi poate face o idee despre zonele care ar putea fi luate in considerare pentru reducerea costurilor.

Cum am mai spus, disponibilizarea angajatilor nu este o masura buna, de preferat ar fi sa se pastreze angajatii, insa sa se opreasca angajarile pentru o perioada. Un management eficient al resurselor umane este cheia reducerii costurilor. Stabiliti targete si cereti angajatilor sa le indeplineasca in termenele stabilite.

Revizuirea strategiilor si planurilor de marketing este o alta masura ce poate fi luata. Cum marketingul este o parte vitala in orice afacere, are alocat si un buget considerabil. Trebuiesc obtinute detalii despre strategiile si politicile de marketing care in acel moment nu dau rezultate bune. Se impune astfel reinventarea acelor planuri de marketing si relansarea lor intr-o maniera mai eficienta.

Reducerea cheltuielilor administrative joaca de asemenea un rol foarte important in reducerea costurilor. In locul achizitiei de noi echipamente si unelte, un management eficient al costurilor ar putea insemna inchirierea lor, sau achizitionarea de echipamente folosite, dar operationale, care au costuri mai mici.

Schimbarea abordarii celui ce conduce afacerea poate duce la reducerea costurilor. Astfel poate fi cautat un nou model de afacere, exista multe optiuni in fiecare industrie si domeniu. Trebuie doar ales cel potrivit.

Aceste cateva idei pot fi folosite in organizatii si companii care se confrunta cu problema costurilor. Antreprenorii trebuie sa isi aminteasca faptul ca uneori chiar si cei mai mici pasi facuti in a economisi vor contribui la echilibrarea balantei venituri-cheltuieli.

Lasă un răspuns