Cu si despre banane

banane

Originare din Malaezia, au devenit fructe populare in intreaga lume incepand cu secolul XX. Cresc in principal in climate tropicale si sunt cultivate pentru utilizari culinare dar si pentru productia de fibre folosite in industria textila si a hartiei.

Vin intr-o varietate de marimi si culori. Cand sunt coapte, isi schimba culoarea in galben, rosu sau mov. Exista peste 500 de varietati de banane in intreaga lume.

Continutul este abundent in proteine, carbohidrati si fibre. Bananele mai contin de asemenea glucoza, lactoza, fructoza, dar si vitamine (A, C, E, B12) si minerale precum fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru si zinc. Nu e de mirare ca aduc o multime de beneficii pentru sanatate.

  • Bogate in fibre, ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive si restaureaza dezechilibrele de la nivelul intestinelor.
  • Acizii grasi continuti in bananele verzi hranesc celulele de la nivelul mucoasei stomacale. Aceste celule sunt de ajutor in absorbtia calciului intr-un mod mai eficient, astfel este promovata si sanatatea osoasa.
  • Unul dintre aminoacizii continuti de banane este convertit in serotonina, supranumit „hormon al fericirii”, ajutand la imbunatatirea starii de spirit. Astfel bananele pot ajuta la eliberarea de stres.
  • Datorita continutului ridicat de potasiu si al continutului scazut de sodiu, bananele minimizeaza riscul cresterii tensiunii arteriale sau al aparitiei atacurilor cerebrale sau cardiace.
  • Datorita continutului bogat in fier ajuta de asemenea la cresterea hemoglobinei din sange, usurand conditiile si simptomele anemiei.
  • Consumul zilnic al bananelor reduce de asemenea riscul aparitiei degenerarii maculare, cauza principala a pierderii vederii la persoane mai inaintate in varsta.
  • Bananele au un efect natural antiacidic, de aceea sunt eficiente in scaparea de simptome precum arsuri stomacale, oferind un efect de calmare.

Toate aceste beneficii nu completeaza insa lista, exista mult mai multe avantaje ale introducerii bananelor in alimentatie. Motivele enumerate mai sus trebuie insa sa fie suficiente pentru ca aceste fructe foarte sanatoase sa fie introduse in dieta zilnica.

Lasă un răspuns