Cat de multa saracie exista in lume?

saracie

Un studiu realizat recent a descoperit ca primii 85 cei mai bogati oameni din lume au o bogatie egala cu cei mai saraci 50% din oamenii din lume. Nu numai atat, dar si cei mai bogati 1% din oamenii lumii detin o bogatie de 110 trilioane de dolari, sau de 65 de ori mai mult decat 50% din partea de jos a listei. Cel putin 80% din populatia lumii traieste cu mai putin de 10 dolari pe zi, unii in saracie, altii foarte aproape de ea. Toate aceste numere conduc catre o multime de dezbateri socio-economice, insa nu vor explica niciodata ce este saracia cu adevarat sau cum e sa traiesti in saracie.

Bineinteles, cei mai multi dintre noi au o idee asupra a ceea ce inseamna saracia, dar trebuie sa fi tinut minte ca cei 50% din cei mai saraci nu fac parte din oamenii care traiesc in statele in curs de dezvoltare. Saracia extsia peste tot si, nicio tara indiferent de cat de moderna si avansata este, nu e libera de acest lucru. Nu conteaza care este nivelul de bunastare pe care un stat il prevede, cu siguranta va exista un anumit grad de saracie sau vor exista oameni care traiesc „sub pragul saraciei”. Insa, ce inseamna acest lucru? Spunem „sub linia saraciei”, dar aceasta fraza cu siguranta nu are aceeasi valoare in America cum e in Africa Subsaharaiana, de exemplu.

In acest scop, trebuie sa intelegem ce anume este limita saraciei si ce inseamna sa traiesti sub acest prag. De asemenea, exista unele moduri ale guvernului prin care se incearca sa se lupte impotriva saraciei in locuri unde se crede ca aceasta nu exista: in statele dezvoltate. Programele de protectie sociala si asigurarile sociale reprezinta aspecte politice si economice care ar putea umple cu usurinta paginile de stri locale, insa noi nu ne concentram asupra acestui aspect. Nu, ne indreptam atentia asupra saraciei in sine, asa ca ar trebui sa lasam dezbaterele din mass-media deoparte.

Ce este saracia?

Termenul de „saracie” este putin mai dificil de explicat si asta din cauza ca definirea acestui termen depinde in mare masura de locul in care te afli, in raport cu cultura, alti oameni dar si alti factori. Totusi, prin definitie, saracia reprezinta incapacitatea de a actiona in mod liber, si asta din cauza lipsei de resurse sau a imposibilitatii de a obtine aceste resurse.

Potrivit Bancii Mondiale, cu toate ca saracia se afla in scadere, numarul celor care traiesc sub 1,25 dolari pe zi a ajuns la 1 miliard de oameni in 2015, ceea ce inseamna ca astfel de oameni se chinuie sa traiasca de pe o zi pe alta. Totusi, saracia nu e definita numai de bani, ci si de faptul ca inseamna o lipsa de libertate pentru ca nu exista indeajuns de multe resurse pentru a se duce un nivel de trai acceptabil.

Lasă un răspuns