Cat de daunator este consumul de apa

Apa este fluidul esential pentru functionarea normala a organismului, insa supraconsumul poate provoca unele probleme de sanatate. Zaharul, alcoolul, sarea sunt daunatoare daca sunt consumate in exces. Insa si consumul exagerat de apa poate afecta organismul.

Consumul unei mari cantitati de apa intr-un timp scurt te face sa te simti rau – stare cunoscuta sub numele de intoxicare cu apa sau suprahidratare. Orice aliment consumat in exces este daunator, iar apa nu face nici ea exceptie. Consumul de apa reduce temperatura corporala si transporta oxigenul si alti nutrienti catre celule. Este eliminata din corp in cele din urma prin urina si transpiratie. Rinichii au si ei insa o limita, si eliminarea apei este mult mai lenta fata de consum. In caz de suprahidratare rinichii se lupta sa elimine apa in exces, care patrunde in sange si il dilueaza. Concentratia de sare din sange incepe de asemenea sa scada. Cand scade nivelul sarii din sange, celulele incep sa absoarba apa in exces pentru a compensa pierderea de sare. Aceasta duce la umflarea celulelor, care are efecte nedorite asupra diverselor organe. Este afectat pulsul, sistemul nervos, si cel mai important organ – creierul. Acesta se dilata si ajunge sa atinga cutia craniana, ducand la severe dureri de cap.

Incepe cu o durere de cap si se poate transforma intr-o varietate de simptome datorate presiunii intracraniene, in functie de dilatatie. Simptomele ce pot aparea sunt:

– schimbare in comportament
– durere acuta de cap
– ameteala
– stare confuza si iritabilitate
– stare de greata
– stare de voma
– slabiciune musculara
– dificultati respiratorii
– simturi amortite

Daca celulele se dilata la un nivel periculos, fluxul de sange este alterat si se formeaza presiune pe trunchiul cerebral. Datorita acestui fapt sistemul nervos central este compromis, punct in care persoana poate intra intr-o criza sau chiar in coma, cele mai grave cazuri fiind chiar letale.

Problema majora legata de aceasta conditie este lipsa unui diagnostic corect. Simptomele pot fi usor confundate cu intoxicatie cu droguri sau cu alcool. Prevenirea suprahidratarii nu inseamna ca persoana trebuie sa nu mai bea apa deloc. Importanta e cantitatea de apa consumata intr-un anume interval de timp. Rinichii proceseaza 1 litru de apa in aproximativ 1 ora, asa ca nu trebuie exagerat mai mult decat atat. Alimentele contin si ele apa, nu trebuie uitat nici asta, fructele, legumele, cerealele integrale refac rezerva de apa a organismului. Pe de alta parte, alimentele condimentate, sarate sau picante, necesita un consum mai mare de apa zilnic. Apa este buna pentru sanatate, insa consumul moderat este cheia. Daca intr-adevat iti este sete, nu inghiti cantitati enorme, ci dozeaza treptat consumul pentru a nu avea probleme, intrucat orice exces este daunator.

Lasă un răspuns