Care sunt statele comuniste?

comunism

Scrierile lui Karl Marx au schimbat pentru totdeauna modul in care discutam interactiunea dintre economie si clasa sociala. De-a lungul istoriei umane, clasele puternice s-au folosit de orice- de la superstitii religioase pana la forta- pentru a castiga de pe urma celor care traiesc intr-o clasa sociala de jos. Odata ce Uniunea Sovieta a picat, cele mai multe tari unde exista un regim comunist si-au schimbat regimul cu unul pluralistic. Cu toate acestea, mai exista cateva state comuniste in lume- iata care sunt acestea.

Mai exista 5 state comuniste

China- Partidul Comunist Chinez si-a inceput „viata” in 1921, partidul formandu-se in Shanghai. La putin timp dupa ce a fost creat, un razboi civil a izbucnit in China, care a tinut pana in 1949. Astfel, regimul comunist a reusit sa elimine toate influentele culturale, traditionale si capitaliste din societatea chineza. Cu toate ca e o tara comunista, China a devenit o superputere economica in prezent.

Coreea de Nord- Japonia a pus stapanire la Coreea in anul 1910, iar la putin timp dupa razboi, Coreea a fost impartita in doua, astfel ca Coreea de Nord a ramas o tara comunista. In 1950 conflictele pentru suveranitate au condus la Razboiul din Coreea, care a avut loc pana in 1953. Coreea de Nord se refera la sine ca la o Republica Socialista, ceea ce inseamna ca detine alegeri, dar cu toate acestea, tara actioneaza mai mult ca o dictatura.

Cuba- Singurul stat comunist care se afla inafara Asiei este Cuba, care in urma revolutiei din 1959, Fidel Castro a urmat ca dictator al natiunii. Tara a devenit comunista in 1961, odata cu cadere presedintelui Fulgencio Batista. Cu toate acestea, guvernul lui Fidel Castro nu a fost intampinat cu bratele deschise: din 1959- 1966 cubanezii au luptat impotriva regimului Castro. De asemenea, intre anii 1959- 1962, Departamentul de Stat American estimeaza ca regimul cubanez a executat aproape 3200 de oameni pentru crime politice.

Laos- in 1957, Laos a suferit o revolutie interna pe care atat Uniunea Sovietica cat si Vietnam a suportat-o. Rezultatul: o natiune comunista. In prezent, Laos este o republica socialista care pretinte Marxismul ca fiind o ideologie politica. In 1979. Vietnam a cerut statului Laos sa intrerupa orice legatura cu oamenii din Republica Chineza, lasand Laos-ul in izolare atunci cand a venit vorba de comert.

Vietnam- La sfarsitul razboiului din Indochina, Vietnam a fost impartit in doua jumatati. Aceasta separare a inseamnat ca Vietnamul de Nord a devenit rapid comunist, avand sprijin din partea Uniunii Sovietice. In schimb, Vietnamul de Sud a ramas democratic si a beneficiat de ajutor din partea Statelor Unite. Razboiul a izbucnit la putin timp, astfel ca Vietnam s-a reunit in 1976 si a devenit o tara comunista.

Lasă un răspuns