In loc sa alegi unul la nimereala, mai bine alege ceva comfortabil si care se potriveste nevoilor copilului. A inceput scoala si ghiozdanul este o necesitate. Pus insa in fata cu posibilitati foarte multe de forma, culoare si design, este foarte greu sa faci alegerea potrivita. La culoare si model cel mai important cuvant de spus il are copilul, alte aspecte precum marime, compartimentare si ergonomie raman in grija parintilor. Chiar daca copilul isi doreste un ghiozdan cu personajul preferat, parintii trebuie sa fie atenti la model si la bretele pentru ca daca acestea nu sunt corespunzatoare, copilul va avea probleme, dureri de spate, de umeri etc. Ghiozdanul incarcat cu caiete, carti si celelalte necesare pentru scoala e o povara pentru copil si trebuie ales in asa fel incat sa fie cat mai util si comfortabil.
Marimea si greutatea sunt primii doi factori de care trebuie tinut cont. Un ghiozdan prea mic nu va putea transporta toate cele trebuincioase pentru scoala, iar unul prea mare poate duce la tot felul de probleme cu spatele, umerii sau gatul. Marimea ideala a unui ghiozdan trebuie sa plece de la baza gatului pana la zona lombara, si sa se aseze confortabil imediat deasupra soldurilor. Greutatea ghiozdanului in sine este adesea ignorata. Un material precum pielea poate face ghiozdanul sa fie mai greu decat continutul uneori. Trebuie sa fie ceva usor, material sintetic, dar in acelasi timp si rezistent.
Bretelele trebuie sa fie in numar de doua, desi un ghiozdan pe un singur umar arata mai cool, acesta poate cauza probleme, greutatea sa venind tot timpul pe umarul respectiv. Mai recomandate sunt cele cu doua bretele, greutatea este distribuita in mod egal pe umeri, pe o suprafata mai mare. Odata lamurite aceste aspecte, mai ramane compartimentarea. Sunt mai bune cele cu mai multe buzunare, sau cele cu mai putine? Cu cat sunt mai multe buzunare si compartimente, distribuirea greutatii se face mai uniform. Buzunarele cu fermoar pot fi folosite pentru portofele si alte obiecte ce trebuiesc tinute in siguranta, pot exista si compartimente pentru telefon sau laptop, incarcatoare etc.
Nu s-a terminat insa aici. Odata ales ghiozdanul, si copilul trebuie instruit sa il poarte pe ambii umeri; nu trebuie supraincarcat, specialistii sustinand ca greutatea unui ghiozdan nu trebuie sa fie mai mare de 10-15% din greutatea corpului copilului; copiii trebuie sfatuiti apoi sa le mentina in siguranta si sa le ingrijeasca. Speram ca tinand cont de aceste sfaturi veti reusi sa faceti alegerea potrivita.