Bilele chinezesti baoding – curiozitati

bile antistres

Denumite dupa locul lor de origine, bilele baoding au fost create in timpul dinastiei Ming (1369 – 1644) in micul orasel Baoding din provincia Hebei a Chinei.

Aceste bile sunt cunoscute sub diverse alte nume, precum bile anti-stres, bile terapeutice, bile ale armoniei etc. Se considera ca rotirea acestor bile in mana imbunatateste dexteritatea manuala.

De obicei diametrul acestor bile variaza intre 35 mm si 55 mm. Daca cele mai mici sunt potrivite pentru copii, cele de dimensiuni mai mari pot fi folosite si de adulti. Pe langa imbunatatirea dexteritatii se pare insa ca aceste bile mai au si alte beneficii pentru sanatate.

Materialul din care sunt confectionate este de obicei fierul, insa pe parcursul anilor au fost realizate si din otel cromat, jad, otel inoxidabil si altele, cele terapeutice sau pentru meditatie avand si un clinchet in centru.

Cum functioneaza bilele baoding? Conform terapiei chinezesti, „Qi”-ul sau energia vitala trece prin canale si cai denumite meridiane. Multiple puncte de acupunctura sunt distribuite pe aceste meridiane, avand corespondenta cu diferite organe ale corpului. Aplicarea de presiune pe aceste puncte poate ajuta la deblocarea canalelor, permitand energiei sa circule libera prin corp. Chinezii cred ca degetele mainii sunt conectate cu nervul cranian uman si diverse alte organe precum inima, ficat, plamani, splina, vezica biliara, stomac si intestine. Prin urmare, manipularea si rotirea acestor bile stimuleaza aceste meridiane si imbunatateste circulatia energiei catre sus-numitele organe. Cei ce sunt in favoarea folosirii bilelor baoding considera ca acestea ofera mai multe beneficii pentru sanatate:

– imbunatatesc fluxul sanguin
– imbunatatesc dexteritatea
– fortifica musculatura mainii, antebratului si umarului
– reduc nivelul de stres

Nu e de negat faptul ca cei ce au un stil de viata sedentar au nevoie de o forma de exercitiu fizic pentru a-si mentine o stare de sanatate buna. Prin urmare, rotirea bilelor antistres poate ajuta mult in acest sens. Pe langa lucrarea muschilor bratului, antebratului si umarului, fluxul sanguin imbunatatit este de asemenea benefic. Chiar daca ai incredere in teoria chinezeasca a meridianelor energetice sau nu, nu poate fi negat faptul ca bilele antistres iti ofera un bun exercitiu pentru maini. Incearca-le si vei vedea!

Lasă un răspuns