Daca asta nu este cea mai ciudata poveste din al Doilea Razboi Mondial, as vrea sa o aud pe cea care o intrece.
Al Doilea Razboi Mondial a avut consecinta neintentionata de a uni lumea mai repede decat a putut Internetul vreodata. Natiunile luptand pentru a controla globul, mii de tineri ofiteri s-au trezit prin parti ale lumii care nu vazusera o sticla de Coca Cola, daramite o bazuca.
Pentru triburile izolate din Micronezia cea mai buna explicatie la acea vreme a fost ca acesti intrusi palizi erau fiinte supranaturale. Rezultatul a dus la ceea ce a devenit cunoscut drept culte care venerau incarcaturile militarilor – noi religii care au aparut intre nativi, venerand aceste creaturi ciudate si artefactele mistice pe care le-au lasat in urma. Chestia este ca aceste culte nu au fost doar niste nebunii de moment care s-au terminat odata cu razboiul – decenii dupa, triburile aveau sa contruiasca imitatii de slaba calitate ale fasiilor de aterizare si avioanelor, sperand sa-i faca pe „zeii” lor sa se intoarca.
Poate cel mai notabil cult este miscarea John Frum, numit dupa un militar american care probabil s-a introdus „John from America” („Ion din America”). Nu numai ca aceasta intalnire cu locuitorii insulei Tanna din Vanuatu a dus la o religie care si-a sarbatorit acum cativa ani aniversarea a 50 de ani, dar „John Frum” inca se bucura de propria sarbatoare, inclusiv parade, improvizatii ale uniformelor de armata si ale steagului american.
Membrii unui cult separat din Vanuatu l-au recunoscut recent pe prinul Philip, sotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii ca fiind stapanul lor, considerand ca acesta indeplineste profetia antica, in care fiul unui spirit de munte a calatorit peste mari pe un taram indepartat. Aici, acesta a cunoscut o femeie puternica iar, in timp, se va intoarce la ei. Unii sustin ca ar fi fratele lui John Frum.