Avantajele nanotehnologiei pentru medicina

nanotehnologie

Un nanometru reprezinta a milioana parte dintr-un metru. A lucra la un asemenea nivel de exactitate prezinta numeroase avantaje pentru tehnologie. In nanotehnologie se folosesc si se aplica dispozitive de marimi infime, 1 si 100 nanometri. Sarcini imposibil de indeplinit sunt realizate foarte usor cu ajutorul acestei tehnologii. Important este ca devine accesibila tot mai multor persoane si beneficiile ei se fac simtite in diverse domenii, unul din cele mai importante fiind medicina.

Beneficiile nanotehnologiei in medicina

Utilizarea nanotehnologiei se extinde in toate domeniile tehnologice din ziua de astazi. Exista numeroase dispozitive si mecanisme realizate cu ajutorul acestei tehnologii cu aplicatii diverse in tratarea bolilor intr-o maniera mult mai eficienta. Utilitatea nanotehnologiei se face remarcata mai ales in tratamentul cancerului. Terapia cu radioatii folosita in tratamentul cancerului tinteste celulele afectate, iar nanotehnologia ajuta foarte mult in acest sens.

Repararea celulelor devine mult mai usoara. Nanotehnologia este folosita pentru construirea de dispozitive minuscule si de roboti capabili sa intre in corpul uman si sa realizeze o varietate de operatiuni, printre care si repararea celulelor. Aceste dispozitive minuscule mai sunt denumite si masinarii moleculare. Repararea individuala a celulelor nu era inainte posibila, acum a devenit insa ceva obisnuit. Tesuturile afectate si distruse pot fi reconditionate cu ajutorul nanobotilor. O alta utilizare pentru sanatate a nanotehnologiei este deblocarea arterelor de colesterol; chiar si vindecarea oaselor dureaza acum mai putin cu ajutorul acestei tehnologii.

Dimensiunile extrem de reduse a dispozitivelor folosite in nanotehnologie sunt de mare ajutor in inlocuirea celulelor cauzatoare de boli. A aparut astfel posibilitatea de a remedia chiar afectiuni genetice, nanotehnologia putand fi utilizata pentru inlocuirea genelor anormale (responsabile pentru afectiuni) cu gene mai sanatoase sau normale.

Tehnicile de imagistica au ajuns la un alt nivel datorita nanotehnologiei, facand posibila imagistica la nivel local, molecular. Aceste metode nu vor inlocui totusi metodele clasice, insa le completeaza si sunt de foarte mare ajutor identificand anumite procese legate de diverse boli la nivel molecular.

Domeniul nanotehnologiei a deblocat multe posibilitati in tratamentul diverselor afectiuni, reparatiilor celulare, terapiei genetice, etc. Dezvoltarea tehnologica in acest sens se petrece intr-un ritm foarte alert, avantajele viitoare ale nanotehnologiei par sa fie aproape nelimitate.

Lasă un răspuns