Astmul

Astmul
Astmul

Astmul este una dintre cele mai raspandite afectiuni ale lumii contemporane, peste 300 de milioane de oameni suferind de aceasta boala, numar comparabil cu cel al cazurilor de depresie diagnosticate in lume. Desi nu exista nicio legatura intre cele doua, ambele au inceput sa afecteze tot mai multi oameni anual incepand cu perioada secolului XX, astmul devenind foarte raspandit incepand cu anii 1970. In 2025 specialistii considera ca inca 100 de milioane de oameni vor suferi de astm.

Astmul prezinta o serie de simptome pe care majoritatea probabil ca le stim, fie ca suferim de el ori stim pe cineva care e astmatic sau doar am aflat din filme, carti, reviste etc. Cele mai cunoscute simptome sunt tusea si incapacitatea de a respira, la care se mai adauga senzatia de apasare in piept si respiratia suierata, denumita medical si wheezing.

Aceste simptome apar deoarece la momentul aparitiei astmului caile respiratorii devin inflamate si sensibile la schimbarile la mediu. In timpul unei crize de astm, peretii cailor respiratorii se umfla, muschii din jurul lor se contracta si mucusul secretat creste in volum, obturand astfel caile respiratorii, facand dificila respiratia astfel.

Gravitatea cu care astmul afecteaza o persoana difera de la caz la caz, insa, cele mai puternice crize apar noaptea si in primele ore ale diminetii. Aceasta boala nu poate fi tratata: in momentul in care esti diagnosticat cu astm, vei ramane toata viata astmatic, insa boala poate fi tinuta in limite, din fericire, ca urmare a tratamentului prescris de catre medici. Astfel, astmaticii se pot integra normal in societate, fara probleme, putand sa participe la activitati in mod normal, fara sa li se faca rau.

Trebuie retinut faptul ca nu toate simptomele apar impreuna mereu, uneori sunt prezente doar tusea sau doar wheezing-ul. Pe langa asta, acestea nici nu sunt constante: dupa cateva zile in care ati prezentat wheezing, de exemplu, puteti sa nu mai aveti iar pentru o perioada lunga de timp – asta nu inseamna ca ati scapat de boala.

Lasă un răspuns