Afla de ce te doare capul in momentul in care consumi alcool

Durerile de cap au devenit la fel de frecvente precum o raceala obisnuita. Durerile de cap cauzate de alcool sunt insa o cu totul alta problema, evitarea consumului este necesara pentru ca acestea sa nu mai apara. Aceste dureri de cap nu trec foarte usor si uneori se transforma in adevarate migrene.

Majoritatea consumam alcool, fie ca e vin, bere, vodka sau whiskey, ca o modalitate de a combate stresul zilnic. Atata timp cat consumul este moderat, nu este deloc un motiv de ingrijorare. Daca totusi durerea de cap se instaleaza imediat sau la doar cateva ore dupa consum, nu poate fi ignorata, si trebuie eliminat cu totul alcoolul din dieta pentru a-i preveni reaparitia.

Durerile de cap frecvente ce urmeaza consumului de alcool indica adesea intoleranta organismului la aceasta substanta. In astfel de cazuri, pe langa simptomul durerii de cap mai apar si roseata a pielii si iritatii. Acest efect are o cauza genetica, organismul neavand abilitatea de a procesa alcoolul prin ficat si cauzand reactii neplacute imediat dupa consum.

In cazul alergiei la alcool, corpul elibereaza substante care sa contracareze efectele alergenului (alcoolul). In timpul unei reactii alergice substantele secretate de sistemul imunitar declanseaza si dureri de cap pe langa alte simptome ce pot fi similare celor din cazul intolerantei la alcool.

Alcoolul are proprietati diuretice, insemnand ca elimina fluidele in exces din organism prin urina. Studiile arata ca la o cantitate de 10 grame de alcool organismul elimina o cantitate cu 100 grame mai mare de urina, acest fapt ducand la dezhidratare. Aceasta scade nivelul electrolitilor precum sodiu si potasiu, acest dezechilibru cauzand dureri de cap. In cazul dezhidratarii circulatia sangelui spre creier este incetinita, iar pentru a imbunatati fluxul sanguin vasele de sange se dilata, fapt ce provoaca si agraveaza durerile de cap.

Mahmureala si alcoolul – dupa o noapte de exces, ziua care urmeaza poate fi de-a dreptul neplacuta. Mahmureala inseamna dureri de cap, oboseala, dureri musculare si ameteala. Aici durerile de cap difera de la o persoana la alta, unii le pot resimti cand consuma tarii, insa nu au nici o problema cu berea sau vinul, sau viceversa.

Tratamentul durerilor de cap datorate alcoolului difera de asemenea de la o persoana la alta. Cei ce le resimt imediat dupa consum cel mai probabil sufera de intoleranta si trebuie sa elimine total consumul de alcool, iar cei ce observa o sensibilitate in acest sens doar la o anumita bautura trebuie sa se abtina din consumul acesteia. La fel trebuie sa se abtina de la excese cei ce sufera a doua zi de mahmureala crunta, aici consumul moderat este solutia optima. Hidratarea si alimentarea usureaza tot timpul simptomele, care pot fi totusi evitate prin renuntare totala sau un consum moderat.

Lasă un răspuns